BİR ASIRLIK REKABET


Ve
Tam bir asırdır süre gelen rekabet, dostluk, yarışma ve mücadele.
Bu mücadele nesilden nesile, süre gelen bir spor müsabakasının rekabet.
Bu ligimizin, futbolumuzun renkli, zorlu ve hırslı mücadelesi.
Bu ligimizin tatlı heyecanı.
Ve FENERBAHÇE, GALATASARAY, BEŞİKTAŞ ve TRABZONSPOR rekabeti.
Bu rekabet ligimize renk katıyor. Bu rekabet tüm yurtta destek ve sevgi ilgi ile izlenmekte ve takip edilmektir.
Bu rekabeti, heyecanı dün nasıl yaşandı ise bu gün de bizler yaşıyoruz. Ve gelecek nesilde yaşayacak yaşatacaktır.
Bir asırlık bu rekabet ve mücadelenin geçmişinde olan bazı önemli anları sizlerle paylaşmak istedim.
6 Nisan 2014 Pazar günü Türk Telekom Arena Stadında yeni bir derbi heyecanı yaşayacağız.
İşte bir asırlık Fenerbahçe-Galatasaray derbisi veya Kıtalararası Derbi, SÜPER LİG'İN büyük derbilerinden biridir. İki takımının yaptığı 375 maçta en çok kazanan taraf 142 galibiyetle FENERBAHÇE'DİR. İki takım arasındaki en farklı maç 12 Şubat 1911 tarihinde oynanan ve Galatasaray'ın 0-7 kazandığı maçtır.
6 Kasım 2002 tarihindeki Fenerbahçe'nin 6-0 kazandığı maç oldu.
Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 104 yıllık rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor.


Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922'deki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası'nda şiddetli yağmur altında yapılan ve hakem Fethi Tahsin Başaranın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi. 21 Eylül 2003'te İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yapılan lig maçını ise 70 bin 125 seyirci izledi, bu rakam, ezeli rakipler arasındaki bir maçı izleyen seyirci sayısındaki rekor olarak tarihe geçti.

Heyecanı iki takımda da yaşayanlar

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinde, şimdiye dek birçok oyuncu futbolculuk hayatında iki formayı da giyme şansını buldu. Geçen sezon başında Burak Yılmaz ve Mehmet Topal'ın da dahil olduğu listede, son dönemde iki takımda da oynayan futbolcular şunlar: Raşit Çetiner, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Engin Verel, Mehmet Oğuz, Erhan Önal, Arif Kocabıyık, İlyas Tüfekçi, Tanju Çolak, Semih Yuvakuran, Selçuk Yula, Hasan Vezir, Benhur Babaoğlu, Elvir Boliç, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ahmet Yıldırım, Sergen Yalçın, Emre Aşık, Fatih Akyel, Elvir Baliç, Haim Michael Revivo, Abdullah Ercan, Mehmet Yozgatlı, Stjepan Tomas, Servet Çetin, Emre Belözoğlu, Caner Erkin, Kazım Kazım, Mehmet Topal ve Burak Yılmaz.


Yarıda kalan maç ve tarihi kavga

Rakiplerin 23 Şubat 1934 tarihinde yaptıkları İstanbul Ligi maçı futbolcular arasında çıkan kavga nedeniyle yarıda kaldı. Taksim Stadı'nda yapılan maçın 60'ıncı dakikasında Galatasaraylı Kadri Dağ'ın, Fenerbahçeli M. Reşat Nayir'e attığı tekme ve Kadri'nin üzerine doğru koşan Fenerbahçeli Fikret Arıcan'ın, Galatasaraylı Tevfik tarafından kucaklanıp, saha kenarına atılmasıyla saha bir anda karıştı. İki takım oyuncuları arasında başlayan kavgaya tribünlerdeki seyirciler de katılınca, olaylar büyüdü. Yarıda kalan maçın ardından toplanan "Mıntıka Futbol Heyeti", Türk spor tarihinin en ağır cezalarından birisini verdi ve Fenerbahçe'den 9, Galatasaray'dan 8 futbolcu olmak üzere toplam 17 futbolcuyu uzun süreli cezalandırdı. Bu cezalardan en karlı çıkan takım Beşiktaş olurken, sezonu rakiplerinin önünde şampiyon tamamladı.

Tarihten yapraklar

-Galatasaraylı Bahri Altıntabak, Fenerbahçeli Şeref Has ile Nezihi Tosuncuk, rekabet tarihinde hem kendi kalesine, hem de rakip kaleye gol atan oyuncular oldu.
-Şevki Şenlen, Raşit Çetiner, İlyas Tüfekçi, Hasan Vezir, Saffet Sancaklı ve Tanju Çolak hem Galatasaray hem de Fenerbahçe formasıyla rekabette gol atma sevinci yaşadılar.
-Rekabette takım değiştiren oyuncular arasında eski takımlarında kaptanlık bandını taktıktan sonra transfer olan futbolcular, Fenerbahçe kaptanıyken Galatasaray'a geçen Naci Erdem ve Galatasaray kaptanıyken Fenerbahçe'ye geçen Mehmet Oğuz olarak kayıtlarda yer aldı.

Sarı-lacivertli takım adına Galatasaray'a tarihteki ilk golü ise Hasan Kamil Sporel attı. Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922'deki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası'nda şiddetli yağmur altında yapılan ve hakem Fethi Tahsin Başaran'ın şemsiyeyle yönetmek zorunda kaldığı maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi.

FB-GS arasında 17 Kasım 1922'de yapılan maç öncesinde de ilginç bir durum yaşandı. Bu tarihte Kadıköy'de ezeli rakiplerin maçı vardı. Maç öncesinde günlerce yağan yağmur sahayı adeta göl haline getirmişti. Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray Kulübü'ne telefon ederek, 'Saha çok kötü, maçı erteleyelim' dedi. Galatasaray Başkaptanı Necip Şahin, bunun üzerine, 'Anamız bizi bugün için doğurdu. Galip Bey, gelip maçı oynayacağız' diye yanıtladı. Galatasaray, Kadıköy'e gelip maça çıktı ve Fenerbahçe karşılaşmayı 3-0 kazandı.
İlkler, enler ve sonlar
• İlk Maç: Fenerbahçe 0 - 2 Galatasaray (1909)
• Son Maç: Fenerbahçe 2 - 0 Galatasaray (10 Kasım 2013)
• İlk gol:Emin Bülent Serdaroğlu (Galatasaray)
• Son gol:Cristian Baroni (Fenerbahçe)
• En çok forma giyen:Turgay Şeren (Galatasaray)
• En çok gol atan:Zeki Rıza Sporel 27 (Fenerbahçe)
• En çok görülen sonuç: 1-0 (68 defa)
• En gollü maçlar: Galatasaray 4 - 4 Fenerbahçe (1983 ve 2001 yıllarında)
• En farklı skor:FENERBAHÇE 0-7 GALATASARAY (12 Şubat 1911)
• En yüksek seyirci sayısı: 70.125 (2003, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı)
• En düşük seyirci sayısı: 14 (1922, İttihatspor Stadı)
• Üst üste galibiyet rekoru: 7 (Galatasaray; 1909-1913 arası)
• Üst üste yenilmeme rekoru: 18 (Fenerbahçe; 1942-1946 arası).




İzzet GÜNDER