23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladığımız ve çok önemli 100 yılı içinde taşıyan bu günü çoşku ile sokaklara taşıyamadık ama gönüllerde kurulan sahnede çocuklarımız bayramlarını evlerinde kutlamaktadır. Balkonlardan büyük küçük ve atamızın huzurundaki saygı duruşu ile söylenecek “İstiklal Marşı” heyecanı yıllara unutulmaz anı olarak kalacaktır. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,Türkiye Cumhuryeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi tatil olan milli bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiş olması önemini artırmıştır. Her yıl kutladığımız gibi bu yıl kutlayamıyoruz sebebi ise malûm salgın hastalık korona virüsü ve bu konu çocuklarımızın tek kendilerine ait bayramında onları fazlası ile üzmüştür. Biliyorsunuz geçmiş yıllarda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip KKTC’de yaptıkları gösteriler hala konuşulur olandır.Bu yıl her sene olduğu gibi Türkiye giden öğrencilerimiz de bu salgından ötürü ülke dışına gidemeyeceklerdir. Bizler ilkokulda 23 Nisan günü gösterilerimizi sahalarda yapan öğrenciler idik. Geçmiş yıllarda çeşitli etkinlikler ile yapılan yürüyüşler bu yıl yok. Korona engeline takıldı ve hiçbirimiz ve ilgili makamlar çocuklarımızın ve velilerin sıhhatini çoşkulu kalabalık ile riske atamaz haldeyiz. Bu yıl 23 Nisan için mekan evler olacaktır.
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.
Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.
Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet üst düzey yöneticilerinin yerine geçmesi şeklinde devam etmekte idi...Bu yıl bu etkinliği de ileri bir tarihe erteler vaziyetteyiz.
Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir ve onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmiştir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisan, önemli bir gündür çoşkusu ise 100. Yıl olmasıdır.
Bu günkü yazımı Atatürk’ün bir sözü ile bitirmek istedim “Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.” İşte bu heyecanla çocukların bayramını kutlarız...