Kuzey Kıbrıs Türk Cumuhuriyeti’nin 15 Kasım 1983’te ilanından sonra her alanda olduğu gibi, sporda da ister ambargo, ister izolasyonlarla genelde spor, özelde futbolda 31 yıldır çıkış yolu arayan Kıbrıslı Türkler “Denize Düşen Yılana Sarılır” örneği, FIFA dışında her etkinliğe dalıyor.
Hasan Sertoğlu’nun, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu olduğu 2010 yılına kadar dünyanın dışladığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, FIFA’nın görmek istemediği Birleşmiş Milletler üyesi olmayan ülkelerin oluşturduğu None FIFA Board(NFB) nin organize ettiği sözde FiFİ, ELF ve VİVA gibi Dünya Kupalarında! Çıkış arıyordu.
Hasan Sertoğlu’nun başkanlığı ile dejure(yasal) anlamda dünyaya açılmak isteyen Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 2011 yılında önce dirsek teması sonra direk temas ile FIFA’nın Kıbrıs’ta tanıdığı tek yasal futbol federasyonu olan Kıbrıs (Rum) Futbol Federasyonu(KOP) ile “Kıbrıs’ta Futbolu Birleştirme” misyonu bağlamında görüşmelere başladı.
Bu görüşmelerin sonunda, FIFA’nın gözetiminde dönemin FIFA Başkanı Sepp Blatter’in tanıklığında 05 Kasım 2013 tarihinde Kıbrıs’ta Futbolun Birlşetirilmesi konusunda beş maddelik geçici düzenleme anlaşma imzalandı.
Bu anlaşma ile birlşeme yolunda herşey tıkırında giderken hatta, geçici bir süre Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun Kıbrıs Futbol Federasyonu çatısı altına girmeyi kabul etmesine göre, bir zamanlar ikinci cumhurbaşkanı, CTP-BG Genel başkanı Mehmetali Talat’ın dediği gibi, “bir bardak suyu bile bizlerler paylaşmak istemeyen” faşist ve ayrılıkçı Kıbrıslı Rumları temsil eden APOEL, ANORTHOSİS, APOLLON ve OLİMPİAKOS gibi kulüplerin baskısına dayanamayan KOP başkanı Koutsongomis yeni bahaneler uydurmaya başladı.
Güya, 31 Ekim 1955’de kurulan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun, kendisini yasal devlet kabul eden gasbettikleri Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki dernekler mukayyitliğinde kaydı yokmuş. Görüşmelerin devam edebilmesi için, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun Güney Kıbrıs’taki Dernekler Mukayyitliğine kayd olması gerekirmiş.
Bunu kabul etmeyen, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu dışa açılım bağlamında, FIFA dışında oluşturulan Bağımsız Futbol Federasyonları Konfederasyonu(CONİFA)’nın Rusya’nın Kafkas dağlarında bir bölgesi olan Abhazya’nın düzenlediği Dünya Kupası’na katıldı.
İsimlerinin telaffuz edilmesi bile zor olan birer kabile olan 12 ülkenin yer aldığı bir turnuvada üçüncü olarak, KKTC’ye dönüldü. Ha, bu turnuvadan bir süre önce, bu kez Kuzey Irak, Suriye ve Türkiye sınırları arasında yer alan yine kimsenin tanımadığı Kürdistan’da 2012 yılında düzenlenenVİVA DÜNYA Kupası’na ve ev sahibi Kürdistan’a 2-1 yenilerek ikinci olmuştu.
Her ne kadar da FIFA’yı beklerken, böyle panayır türü etkinliklere katılmak, dünyadan izole edilen futbolumuz için bir teselli olsa da, yasal zeminde FIFA’yı zorlamak için, Kıbrıslı Rumların oyunu bozacak, uluslarası temaslara devam etmeliyiz.