DİN DERSİNİN ZORUNLU OLDUĞU ÜLKELER

OKULLARDA ZORUNLU DİN DERSLERİ KALDIRILSIN MIŞ?

5. Eğitim Şurasında alınan ideolojik kararlardan bir tanesi de; Okullardan zorunlu din derslerinin kaldırılması idi.

KKTC’de ki belli bir grup, ideolojik olarak Din adına ne varsa karşı çıkmaktadır. Bu sebeple okullarımızda okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerine de her zaman karşı olmuşlardır.

Onlara göre; Bu derslerin okullarda mecburi olarak okutulması “Laiklik” ilkesine aykırıdır. Bu dersler vasıtası ile devlet, çocuklara bir “Din” empoze etmektedir.

Biz Laiklik ilkesini batıdan aldık. Bu arkadaşlar işlerine geldiğinde sürekli olarak fikirlerine Batıyı referans göstermektedir. Peki, Batıda durum nedir? Buyurun, birlikte bakalım:

DİN VEYA AHLAK DERSLERİNDEN BİRİNİN MECBURİ OLDUĞU ÜLKELER.

Almanya: Anayasa'ya göre, din veya ahlak dersi, kamu okullarında düzenli okutuluyor. Almanya’da, anaokullarının yüzde 70'i kiliselerin yönetiminde.Din veya Ahlak dersleri, devletin denetim hakkı çiğnenmeden, cemaatlerin ilkeleriyle uyum içinde verilir.

Belçika: Devlet okullarında, ilk ve orta öğretim boyunca öğrenciler, haftada en az 2 saat Din ya da Ahlâk derslerinden birini seçmek zorunda.

Finlandiya: Din veya ahlâk derslerinden birisi seçilmek zorunda.

İspanya: İlk ve orta dereceli devlet okulları, öğrenciye din dersi vermek zorunda. Din dersleri programlarını ilgili dinin temsilcileri yapmaktadır.

Kanada: Kebek Eyaletinde, resmî ilk ve orta dereceli okullarda, din dersi zorunlu. Haftada 3 saatten az olmamak üzere İlköğretimde yılda 60 ve ortaöğretimde 50 saatten az olamaz.

DİN DERSİNİN ZORUNLU OLDUĞU ÜLKELER

Danimarka: Din dersi ilköğretim ve liselerde zorunlu olarak okutuluyor.

İsveç: Devlet okullarında, zorunlu ders olarak okutuluyor. İlköğretim öğrencileri, 1-9 sınıf arası toplam 885 saat din dersi almak zorunda. Üç büyük din derslerde öğretilir.

Norveç: İlk ve orta dereceli devlet okullarında tüm öğrencilere zorunlu hâle getirildi.

Tunus: Din dersleri ilkokul 1. sınıftan itibaren lise üçüncü sınıfa kadar zorunlu, lise son sınıfta seçmelidir.

Ürdün: Hem devlet hem de özel okullarda, birinci sınıftan itibaren, haftada iki saat İslam ve bir saat Kuran dersi okutuluyor.

Yunanistan: Din eğitimi anaokullarından başlıyor. Haftada 2 saat veriliyor. Müslüman azınlık da bundan faydalanabiliyor.

Hollanda: Din dersleri, haftada 3 saati geçmemek üzere bir yılda en fazla 120 saat veriliyor. Derslerin programları ve öğretmenlerini ilgili dinin temsilcileri belirliyor.

İngiltere: Din dersleri, resmî okullarda ders çizelgesinde yer alır. Bütün okullarda güne toplu dua ile başlama yasa emridir. Dinî gruplar ve cemaatler özel okul açabiliyor.

Avusturya: Din eğitiminden farklı kilise ve cemaatler sorumludur. Din dersi ilkokul, ortaokul, eğitim, ziraat ve orman fakültelerinde zorunlu, özel okullarda seçmelidir.

DİN DERSİNİN SEÇMELİ OLDUĞU ÜLKELER

İtalya: Anaokullarında ve ilkokullarda haftada 2 saat, ortaokul ve liselerde 1 saat seçmeli din dersi var. Kilise derslerin programlarını hazırlıyor öğretmenleri atıyor.

Portekiz: İlk ve orta dereceli devlet okullarında, din dersleri seçmelidir. Dersin programını ve içeriği de Katolik Kilisesi tarafından hazırlanıyor.

Polonya: İlk ve orta dereceli özel ve devlet okullarında seçmeli din dersi var. Eğitimin içeriğini Kilise ile bağlantılı olarak Eğitim bakanlığı yapıyor.

Sendika ağalarına sözümüz odur ki; İdeolojik saplantılarınızı halka empoze ederken dürüst olunuz. Sakın; “Batıda da böyledir. Bu durum Laikliğe aykırıdır” gibi safsatalarla halkın karşısına çıkmayınız. Yoksa cahilliğiniz işte böyle ortaya çıkar.