DPUG KONGRE SÜRECİ ve YENİ HEDEF
DPUG’de Kongre süreci kazasız belasız işliyor.
Adayların “Temiz Siyaset” anlayışı ile birbirlerine belden aşağı vurmadan sadece kendilerini anlatarak propaganda yapmaları , DPUG tabanında büyük bir memnuniyet yaratıyor.
DPUG Kongresini UBP Kongrelerine benzetmek, ortalığı kızıştırmak ve adayları birbirine düşürmek için dışardan yapılan ajitasyon ve provakasyonlar ise tutmuyor.
Yıllar sonra DPUG’de çok adaylı bir kongrenin yapılıyor olması, hem tabanda tatlı bir heyecana neden oluyor. Hem de Partinin kurumsallaşması açısından da çok önemli bir görev ifa ediyor...
DPUG Kurultaydan hemen sonra yeni bir hedefe kilitlenecek.
Yeni hedef; Elbetteki haziran ayında yapılacak Yerel Seçimler...
DPUG ve hatta “Sağ”ın ciddi bir imtihanı olacak bu seçimler.
Bilindiği gibi şu anda KKTC’de kırsal belediyeler çok ciddi bir ekonomik çıkmazda.
Sayıları 14’ü bulan bu Belediyelerin tamamı UBP ve DP’ye ait.
Bu Belediyeler, maaşları bile ödeyemiyor.
Kamuoyu yanlış bilgi sonucu bu Belediyelerin yönetim beceriksizliği veya aşırı istihdamdan dolayı battığını zannediyor.
Oysa öyle değil.
Hazine yardımının adil dağıtılmaması ve Merkezi Yönetimin yani Hükumetlerin, önünü ardını düşünmeden almış olduğu bir çok yanlış karar bu Belediyeleri batağa sürükledi.
Mesela; Erenköy Belediyesi, yasal olarak 242 kişi çalıştırması gerekirken, 120 kişi çalıştırıyor. Buna rağmen maaşları ödeyemiyor.
Niçin?
Bir sürü sebep var.Bırakın bu Belediyemiz hazineden hakkettiği payı alammamasını geçmiş Hükumetlerin almış olduğu yanlış kararlar yüzünden bu Belediyenin giderleri büyük ölçüde artarken gelirleri ise düşmüş durumda.
Mesela Erenköy’ün tamamına yakınını Karpaz Emirnamesi kapsamına alan Hükumet, bu Belediyenin emlak vergisi kaybını ödemeye yanaşmıyor.
Ve yine mesela; Erenköy’de üretilen her tarımsal ürünün vergisini gerek kantarda ve gerekse pazarda Magosa Belediyesi topluyor.
Bu Belediyeler bir kaç ay içerisinde düzlüğe çıkmazda bu halleri ile seçimlere gidilirse, bu durum sadece DPUG için değil genelde “Sağ” için ciddi bir bozguna neden olacak.
Hükumet ortağı CTP, krizdeki bu Belediyeleri içinde bulundukları borç sarmalından kurtarmak için çokda istekli görünmüyor.
Kırsal kesim Belediyelerinin ileri sürdüğü çözüm formüllerini “Seçimlerden sonra” gündemine alacağını söyleyip erteliyor.
Anladık. Bütçe yüzünden hazine yardımının artırılması zor.
Tamamda mesela; Ama mesela Hava ve deniz limanlarından elde edilen vergilerin bir havuzda toplanıp bütün Belediyelere eşit paylaştırılması, hazine yardımının sadece KKTC vatandaşları baz alınarak dağıtılması, emirnameden kaynaklanan vergi kaybının develtçe tazmin edilmesi gibi daha bir çok formül acilen gündeme gelebilir.
Düşünebiliyor musunuz? Magosa Belediyesi, DAÜ’de okuyan 20.000 öğrenci ve çalışan sayesinde Karpaz bölgesindeki Belediyelerin tamamından daha fazla pay alıyor hazineden. Aynı şekilde YDÜ Lefkoşa Belediyesine, GAÜ ise Girne Belediyesine olağanüstü katkı sağlıyor hazine paylaşımında.
Aynı şekilde Ercan Havalanından giren ve çıkan her yolcu Değirmenlik Belediyesine yüklü müktarda bir vergi veriyor. Bu vergiler sayesinde Değirmenlik Belediyesi safahat sürerken Paşaköy, Vadili Akdoğan gibi Belediyeler çalışanın maaşını bile ödeyemiyor.
Dediğimiz gibi CTP bu konuları ortağı ile tartışmıyor bile.
Kırsal belediyelere verilecek fazladan her kuruş CTP’li Belediyelerden kesilecek.
DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş, bu konudan çok rahatsız. Denktaş, İskele kongresinde rahatsızlığını bir kez daha dile getirdi.
Serdar Denktaş, elbetteki meseleye parti penceresinden bakmıyor. Mesele sadece DPUG’nin veya “Sağ”ın meselesi olmaktan öte ülke meselesi.Ülkenin her meselesi gibi, bu meselede onun ilgi alanında.
Misyonu ve vizyonu doğrultusunda konuyu ele alıyor Serdar Denktaş.
Görünen o ki; 2 Şubat Kurultayından sonra Belediyeler konusu, Hükumetin en önemli gündem maddelerinden birisi olacağına şüphe yok.
Umarız ki CTP, bu konuda ortağı DPUG’yi başka formül arayışlarına zorlamadan duyarlı davranır ve ülke meselesi haline gelen bu meselenin çözümüne katkı koyar...
ERHAN ARIKLI