Hafta sonu futbolda bir derbi heyecanı daha yaşayacağız..

Fenerbahçe,Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda ezeli rakibi Galatasaray'ı konuk edecek.

Yıllardır Fenerbahçe-Galatasaray maçının zevkini,heyecanını çok yaşadım. kimi zaman statta kimi zaman radyo başında yada TV ekranlarında ...

Nerden izlersen izle veya dinle heyecan aynı heyecan bitmez bitmeyecekte .

Futbolseverler bilir futbolun 'olmazsa olmaz'ı derbi maçlardır.

Sporcusu,yöneticisi veya taraftar isen o heyecanı ve zevki unutamazsın.

O günler bir başka yaşanır taraftarsan..


Sahada topçuların kazanma isteğinin,sevincinin-üzüntüsünün yaşarsın tribünde ve ekran başında heyecan başka,sahada ise futbolcunun yaşadığı heyecan daha bambaşka yönetici isen yaşadığın derbi heyecanı nı anlatmak mümkün değil yaşamak gerekir..


Ezeli rakibini mağlup ederek keyiflenmek,sevinmek isteği bambaşkadır.Maçtan sonra yendiğin takımın taraftarlarına takılmak,bazen tatlı tatlı bazen hararetli şekilde kızdırmak çok keyiflidir.Kazanmanın özü de budur.Kazandığında coşku ile sevinmek,mutlu olmak kaybettiğinde asık bir yüzle derin bir üzüntü duymak.

İşte futbol sevgisi,futbol tutkusu bu. Süper ligimizde derbi heyecanın başladığı ilk yıllara gidelim İlk heyecan ilk rekabet şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başladı.


Ve 104 yıllık bu rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğünü var.Fenerbahçe, Galatasaray karşısında ilk golü ve galibiyeti, ezeli rekabetteki 8. randevuda elde etti. 4 Ocak 1914 tarihinde Union Club sahasında yapılan İstanbul Ligi maçını 4-2 kazanan Fenerbahçe, böylece ezeli rakibi karşısında yaklaşık 5 yıl süren suskunluğuna da son vermiş oldu.

Ezeli rakipler, rekabetin bazı dönemlerinde birbirlerine karşı galibiyet alma bakımından üstünlük kurmakta zorlandı. Galatasaray üst üste 18, Fenerbahçe ise 11 maçta galip gelemedi. Sarı-kırmızılı takım, 17 Mayıs 1942'de 3-1 kazandığı maçın ardından tam 18 maç galip gelemedi ve 19. maçta 1 Aralık 1946'da sahadan 1-0 galip ayrıldı.

Sarı-lacivertliler ise 20 Kasım 1949'da 2-0 kazandığı maçın ardından üst üste 11 maç galip gelemedi ve 22 Şubat 1953'de taraftarlarına Galatasaray galibiyeti armağan edebildi. Ezeli rakiplerin 103 yıllık geçmişinde pek çok centilmenlik gösterileri yaşandı. İki takım arasındaki rekabette futbolcu ve yöneticilerin centilmence davranışları, bu zevkli mücadeleye renk kattı.

Spor tarihçilerinin derlemelerine göre, rakiplerin birbirleriyle yapacakları bir maç öncesinde, Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaraylılara, ''Oberle kardeşler hasta, Hasan da sakatlanmış. Sizi karşımızda eksik kadroyla görmek istemiyoruz. Dilerseniz maçı erteleyelim'' diye haber göndererek, maçın ertelenebileceğini iletti.


Fenerbahçe'nin bu önerisini kabul eden Galatasaray, oyuncuların iyileşmesinden sonra, 20 Ekim 1914'te yaptığı erteleme maçında sarı-lacivertli rakibini 6-1 yendi. Unutulmaz anılardan biri,Merhum Özhan Canaydın'dan Son yıllarda rekabetteki maçların genelinde olaylar yaşanırken, Galatasaray Kulübü'nün merhum başkanı Özhan Canaydın, rekabete centilmence yaklaşımıyla alkış aldı.

Sarı-kırmızılı ekibin 6 Kasım 2002'de, FB Şükrü Saracoğlu Stadı'nda ezeli rakibine 6-0'lık yenilgiyle tarihi hezimete uğradığı maçta, başkanlık sıfatıyla ilk Fenerbahçe derbisini izleyen Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'ın, rakibinin attığı golleri alkışlayarak Fenerbahçeli yöneticileri kutlaması, maça damgasını vurdu.

Merhum Canaydın'ın bu centilmenlik gösterisi kendi camiasından bazı tepkiler görse de Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından 2002 Dünya Fair Play Ödülü'ne layık görüldü. Özhan Canaydın ayrıca bu davranışı nedeniyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen ''Fair Play Sportif Davranış Ödülü''nü aldı.



Bu heyecan bu derbi hiç bir zaman bitmesin,bu heyecanı hep yaşayalım yaşatalım. Haydi Maça haydi derbiye.....




İzzet GÜNDER