FATURA TEKNİK DİREKTÖRLERE


Alınan başarısız sonuçlar üzerine kulüplerin sürekli dile getirdikleri 'istikrar' sözünü bir tarafa bırakıp, faturayı yine öncelikle teknik direktörlere kesmeyi sürdürdükler.

 


İşte ligimizde ki tablo.


Kimler geldi,kimler gitti.


Sanica Boru Elazığspor 9 teknik direktör değiştirerek bu alanda en istikrarsız takım oldu. Gençler Birliği, Kasımpaşa ve Galatasaray 6'şar isimle en çok takım değiştiren takımların ön sıralarında. 


Üç büyükler içinde en çok teknik direktör değiştiren takım altı isimle Galatasaray olurken, 3 isimle en istikrarlı takım Fenerbahçe oldu. .

 

 


ELAZIĞSPOR: Hasan Özer, Hüsnü Özkara, Ömer Faruk Gökçe, Yavuz İncedal, Şaban Yıldırım, Osman Özköylü, Hüsnü Özkara, Bülent Uygun, Yılmaz Vural

 

 


GALATASARAY: Michael Skibbe, Bülent Korkmaz, Frank Rijkaard, George Hagi, Bülent Ünder, Fatih Terim... 


KASIMPAŞA: Besim Durmuş, Yılmaz Vural, Fuat Çapa, Uğur Tütüneker, Metin Diyadin, Şota Arveladze


GENÇLERBİRLİĞİ: Samet Aybaba, Thomas Doll, Ralf Zumdick, Mustafa Kaplan, Giray Bulak, Fuat Çapa


ORDUSPOR: Yücel İldiz, Osman Özdemir, Ekrem Al, Ahmet Akcan, Üğur Tütüneker, Metin Diyadin, Hector Cuper

 

MERSİN İDMAN YURDU: Serhat Güller, Ergün Penbe, Yüksel Yeşilova, Nuraullah Sağlam, Giray Bulak


KARABÜK: Hüsnü Özkara, Yücel İldiz, Bülent Korkmaz, Michael Skibbe, Mesut Bakkal


TRABZONSPOR: Ahmet Özen, Hugo Broos, Ünal Karaman, Şenol Güneş, Tolunay Kafkas


BEŞİKTAŞ: Tayfur Havutçu, Carlos Carvalhal, Tayfur Havutçu, Samet Aybaba


GAZİANTEPSPOR: Jose Couceiro, Tolunay Kafkas, Abdullah Ercan, Hikmet Karaman



ESKİŞEHİRSPOR: Bülent Uygun, Michael Skibbe, Ersun Yanal


FENERBAHÇE: Luis Aragones, Christoph Daum, Aykut Kocaman

İSTANBUL BŞB: Arif Erdem, Carlos Carvalhal, Bülent Korkmaz,


SİVASSPOR: Muhsin Ertuğral, Mesut Bakkal, Rıza Çalımbay

AKHİSAR BELEDİYESPOR: Mehmet Atilla Özcan, Hamza Hamzaoğlu

BURSASPOR: Güvenç Kurtar, Ertuğrul Sağlam

KAYSERİSPOR: Şota Arveladze, Robert Prosinecki

ANTALYASPOR: Mehmet Özdilek



Teknik direktör istifalarında en sürprizi Bursaspor’da tarihi başarılara imza atan Ertuğrul Sağlam’ın istifası oldu


Spor Toto Süper Lig’in 19. haftasında oynanan ve 3-1 kaybedilen Sanica Boru Elazığspor maçının ardından Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, istifa ettiği açıkladı.


Gaziantepspor Yönetimi, teknik direktör Hikmet Karaman’ın sözleşmesinin tek taraflı olarak feshedildiğini açıkladı.


Daha sonra yönetim teknik direktör Bülent Uygun ile sezon sonuna kadar anlaştığını açıkladı.


Uygun’un yönetimindeki takım ligi 46 puan 10. sırada tamamladı. Bülent Uygun da Gaziantepspor ile yollarını ayırdı.


Orduspor’da Arjantinli teknik direktör Hector Cuper kulüpten ayrılırken, yeni teknik direktör Cevat Güler oldu


Sezona Michael Skibbe ile başlayan ve ilk 10 haftada 9 puan toplayan Kardemir D.Ç Karabükspor, Alman teknik adamla yollarını ayırarak Mesut Bakkal ile 6 Kasım’da sözleşme imzalamıştı. 23 hafta takımın başında kalan Bakkal ise, 28 puan topladı.


Ve Ligde kalan iki maçına antrenör Suat Sarıcan ile devam eden Karabükspor sezonu 40 puanla 15. sırada tamamladı.


Mersin İdmanyurdu, teknik direktör Nurullah Sağlam’ın takımdan ayrılmasının ardından Trabzonspor Genel Menajeri Giray Bulak ile 1,5 yıllık sözleşme imzaladı. Ama Giray Bulak dönemi kısa sürdü. Beklenen çıkışın bir türlü yakalanamaması ve ligin altına demir atılması sonrasında Giray Bulak ile de yollar ayrıldı. Ardından takımın yeni teknik direktörü Hakan Kutlu oldu. 


Sanica Boru Elazığspor’da Bülent Uygun’un ayrılmasının ardından takımın başına Yılmaz Vural getirildi. Başarılı teknik adam Vural, ligin son haftasında oynanan Sivasspor maçı sonrası sürpriz istifası ile şok etti. Sivasspor teknik direktörü Rıza Çalımbay görevinden istifa ettiğini açıkladı.

 


Bunların ardında iki sürpriz istifa geldi


Birincisi Medial Park Antalyaspor teknik direktörü Mehmet Özdilek istifası ikincisi ise Fenerbahçe den geldi.


FENERBAHÇE Teknik Direktörü Aykut Kocaman, görevini bıraktığını açıkladı.


ne oldu neler oldu bu istifaların altında yatan gerçekler ne?


Ve uzmanlar diyor ki...


Başarının en önemli unsurları eğitimli, istikrarlı, sabırlı olmaktan ve çok çalışmaktan geçer. Günümüzde spor yöneticilerinin, medyanın ve taraftarların başarılı olmak için tahammül edemedikleri en önemli iki unsur sabırlı ve istikrarlı olmaktır.


Maalesef kısa süreli günü kurtarma çabası ile birçok kulübümüz ileriye dönük yatırım yapamadıklarından dolayı kaybeden Türk futbolu olmaktadır. 2008-2009 sezonunun 5. haftasında 6, 10. haftasında 11 teknik direktör görevden ayrılmak zorunda kalmıştır.


2008-2009 sezonunun sonunda toplam 18 takımımız 30’un üzerinde teknik direktörle çalışmıştır. 2009-2010 sezonunda ise 29. haftaya kadar takımlarımız 10 teknik direktör değiştirmiştir.


Başarısız sonuç alan takımların yöneticileri kan uyuşmazlığını bahane ederek teknik direktörlerin görevine son veriyorlar veya teknik direktörleri istifaya zorluyorlar bu tamamen yanlış bir uygulamadır.


Teknik direktörler ise bu öğrenilmiş çaresizlik içinde kısa süreli caydırıcı olmayan kontratlarla kulüplerle anlaşma yapmaya devam etmektedirler. Oysaki yakın geçmişimize bakarsak ligde kötü gidişe rağmen yönetimlerin sahip çıktığı teknik adamlar da oldu.


Üstelik onlar uzun haftalar takımlarını galip getiremese de sezon sonuna kadar görevlerinde kalmayı başardı. 2000 sezonunda Güvenç Kurtar, Kocaelispor’la ligin başlarında 12 maçta 11 mağlubiyet gibi kötü bir performans yakalamasına rağmen görevinde kalmış ve sezon sonunda takımı ligi 12. sırada tamamlamıştı.


Şenol Güneş, 1998′de Antalyaspor’da görev yaparken üst üste 7 maç kaybetmesine rağmen görevinin başında kalarak, lig sonunda takımını 12. sıraya taşımıştı.


Kötü performansların içinde ilgi çekenlerin başında 2001 sezonunda Çaykur Rizespor’u çalıştırdığı dönem 8 maçta 3 beraberlik ve 5 mağlubiyet alan Karol Pecze geliyor. O da görevinin başında kalarak ligi 9. sırada tamamlamayı başarmıştı.


2002′de Ersun Yanal 7 maçta 1 beraberlik, 6 mağlubiyete rağmen Ankaragücü’nü dördüncü, 2003′te Aykut Kocaman, 7 maçta 2 beraberlik, 5 mağlubiyetlik bir periyoda rağmen İstanbulspor’u 9. sıraya taşımıştı (Futbol Extra Dergisi).

 


Son günlerde Frank Rijkaard’ın futboldan anlamayan bir teknik direktör olduğunun tartışıldığı bir ortamda bulunuyoruz. Aşağıda kariyerine baktığımız zaman yapılan eleştirilerin ne kadar yersiz olduğunu göreceğiz.

 


O zaman sabırlı olmak ve istikrarlı olmak Türk futboluna çok şey katacaktır. Burada en önemli görev spor yöneticilerine ve teknik direktörlere düşüyor.


Ayrıca teknik direktörlerinde yarım sezon veya 5-10 haftalık kontrat yapmaya son vermesi ve kontrat şartlarını caydırıcı yapmaları gerekmektedir.


Zaten bu kadar kısa süreli kontrat yapan teknik direktörlerin en büyük sıkıntısı bu kadar kısa zamanda oyun felsefesini oturtmakta yaşayacağı zorluklar olacaktır. Dolayısıyla oyun sistemi oturtmakta zorluk çekeceklerdir.


Kriz yönetimine dayalı futbol felsefesinin yerini uzun süreli sisteme dayalı oyun felsefesi almalıdır. Bunun için teknik direktörler uzun süreli ve caydırıcı kontratlar yapmalıdırlar. Yöneticiler, teknik ekibin yanında oldukları mesajını samimi bir şekilde oyunculara, taraftara ve medyaya vermelidir.