Mangalda Et Pişirirken Buna Dikkat!

Kolon kanserine neden olan beslenme alışkanlıkları Sinsice ilerleyen ve çok fazla belirti vermeyen kolon kanseri, erken belirlendiğinde yüzde 90 tedavi edilebiliyor. Bu sinsice ilerleyen kanseri günlük hayatınızda birtakım değişikliklere giderek önleyebilirsiniz. Günlük yaşantınızda ve beslenmenizde birtakım değişikliklere giderek kolon kanserini hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Doç. Dr. Fatih Oğuz Önder 3 Mart Dünya Kolon Kanseri Günü kapsamında, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Aşırı kırmızı et ve salam, sucuk, sosis tüketimine dikkat! Dünya Sağlık Örgütü salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dâhil etmiş durumda. Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kolon kanseri riskini artırdığına aynı duyuruda dikkat çekiliyor.

Mangalda etin yanması Kolon kanserinde pişirme biçimi de çok önemli. Özellikle mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabiliyor. Bu kanserojenler mide, pankreas ve kolon kanserinin gelişmesini tetikleyebiliyor.Bu nedenle etin ateşe en az 15 cm’den yakın mesafede olmamasına dikkat edin. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça da kanserojen madde oluşma riski artıyor.

Alkol ve sigara Yapılan bilimsel çalışmalar, alkol ve sigara kullanımının genel sağlığı bozucu etkilerinin yanı sıra, diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanseri açısından da ciddi bir risk faktörü olduğunu ortaya koyuyor.

Kanserden korunmak için ayrıca, Düzenli tarama testleri yaptırmak, İdeal kilonuzu korumak, Posadan zengin yağdan fakir, protein ağırlıklı beslenmek gerekir.