Sabah uyanamıyor, yataktan sürünerek kalkıyor, uykunuzu alamamış hissediyorsanız, sürekli yorgunluk ve halsizliğiniz varsa bazı hastalıklar akla gelmelidir. İşte sabah yorgunluğunun nedenleri...
1. Yetersiz Uyku: Sürekli az uyku uyumak zorunda kalmak. Zaman yetersizliği nedeniyle az uyumak bir süre sonra yorgunluğa dönüşür. Herkesin doğuştan gelen biyolojik ihtiyaç duyduğu uyku saatleri vardır. Az uyunduğunda 3-5 gün idare edilir ama en sonunda eksik saatlerin yarsı kadar fazla uyku gerekli olur. Eğer bu yapılmazsa sürekli yorgunluk hali gelişebilir.
2. Uyku-Apne Sendromu: Gece boyunca horlayanlara horul horul uyudun denilir ama neredeyse çok az uyurlar. Horlama uyku apne sendromunun bir sonucudur. Tüm gece nefesi tıkanan ve boğulmamaya çalışan hasta çok yorulur. Gözlerini açmasa bile fizyolojik olarak uyuyamamıştır.
3. Periyodik bacak hareketleri gibi uyku bozukluğu hastalıkları fizyolojik bütünlüklü uykunun olmasını engellerler.
4. Prostat gibi sağlık problemleri sık idrara çıkmaya neden olur. Uykunun bütünlüğü de bozulur.
5. Kan şekeri dengesizlikleri, insülin direnci gece boyunca kan şekerininin dengeli olmasını engeller. Gece yemek isteğiyle uyanmalarla , genel huzursuzluğa neden olur.
6. Tiroid problemleri uyku düzenini bozabilir. Gece nefes darlığı çeken astım, KOAH gibi akciğer hastaları da gece yeterli uyuyamazlar.
7. Gerilim baş ağrısı, migren uyku uyumayı zorlaştırabilir.
8. Küme baş ağrısı çoğunlukla uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha karşı başlar. Ataklar çok şiddetli olur. Uyku süresi ve kalitesinin bozulması yanı sıra ataklarda ağır yorgunluk hissine sebep olur.
9. Tükenmişlik Sendromu ve Fibromiyalji: Günümüzde en sık rastlanan sabah yorgunluğu nedenleridir. Tükenmişlik sendromu olanlar her an yorgun ve bitkindir. Fibromiyalji olanlarda da sürekli yorgunluk, isteksizlik vardır. Sabah yataktan neredeyse sürünerek kalkabilirler.
10. Yoğun anksiyete ve depresyonda uykusuzluğa sebep olabilir. Gece bütünlüklü uyuyamayan hastalarda sabah yorgunluğu olması kaçınılmazdır.