FUTBOLUMUZ VE İZMİR

Futbol en çok sevdiğimiz, yaptığımız spor dalı. Ata sporumuz Güreşi bile gerilerde bırakan futbol aşkı, bir tutku, bir aşk oldu bizler için.
Öyle ki futbol ile yatıp futbol ile kalkıyoruz.
Ve futbol ilk defa ülkemiz de 1877'de İzmir de Alsancak ve Konak çevresinde yaşayan Levanten aileler arasında oynanmıştı. Bu durum, 1898'de İngizler ile birlikte Selim Sırrı Tarcan'ın da bu oyuna ortak olmasına kadar devam etti. 
İzmir, Türk ve dünya futbolu için önemli anlamlar taşıyor. Dünya futbolu için önemli; zira 1980-81'de 1. Lig'e çıkma mücadelesinde Karşıyaka-Göztepe derbisini 67 bin 696'sı biletli toplam 80 bin seyirci izlemişti. Bu rekor, 2. Lig düzeyinde dünyada henüz kırılamadı.
Türkiye açısından ise İzmir o kadar çok ilki barındırıyor ki... Türkiye'de futbolun ilk kez oynandığı şehir, İzmir. Futbol oynayan ilk başbakan ise İzmir İdman Yurdu ve Altay'da kalecilik yapan Adnan Menderes. 1959'da başlayan Profesyonel Futbol Ligi'nin ilk golünü İzmirsporlu Özcan Altuğ atarken, ilk gol kralı İzmir'in Damlacık takımında yetişen Metin Oktay'dan başkası değildi. Gelelim, kulüpler bazında İzmir'in ilklerine... Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kaldıran ilk Anadolu takımı, 1969-70'te Bahçe’yi 3-1'le sürüklese eden Göztepe. 1966-67'de Türkiye Kupası'nı bir Anadolu takımı olarak kazanan ilk kulüp ise Altay. 1967-68'de İzmir Denizgücü'nün Başbakanlık Kupası'nı alan ilk amatör takım olduğunu da unutmayalım! Ancak tüm bunların ötesinde, İzmir'in Türk futbolunun batıya açılan ilk penceresi olduğu gerçeği duruyor. O zamanki adı Fuar Şehirleri Kupası olan, bugün ise UEFA Kupası diye bilinen organizasyonda Göztepe, 1968-69'da yarı finale yükselmişti.
ALTAY: İzmir'in 1. Lig'de en istikrarlı takımı. 1999-2000 sezonunda Göztepe ile birlikte küme düştü. 1959'da üç büyüklerin üçünü de İstanbul'da yenerek 'Büyük Altay' ünvanlına erişti. 41 sezon mücadele ettiği 1. Lig'de, üç büyüklerden sonra en fazla yer alan takım oldu. Türk futboluna başta Mustafa Denizli olmak üzere Vahap Özaltay, Varol Ürkmez, Erol Togay ve daha birçok ismi hediye etti. Lig A'da Süper Lig'e çıkma mücadelesi veriyor. 
KARŞIYAKA: İzmir'in en eski; ancak 1. Lig'deki en istikrarsız takımı. 1995-96'da düştüğü Süper Lig'e çıkma mücadelesi verse de Lig A'da orta sıralardan bir türlü kurtulamıyor. Kültürel yapısı nedeniyle Türkiye'nin önde gelen spor kulüplerinin başında yer alıyor. 
GÖZTEPE: Bugünlerde 3. Lig'de kalabilme savaşı veriyor ve büyük maddi kriz yaşıyor. Efsane hocası Adnan Süvari döneminde Avrupa fırtınası estirdi. 1968-69'da, Fuar Şehirleri Kupası'nda yarı final oynadı. Fuat Göztepe, Gürsel Aksel, Nevzat Güzelırmak, Fevzi Zemzem gibi büyük oyunculara beşiklik etti. 
İZMİRSPOR: 1. Lig'de 9 yıl mücadele etti. Başta Metin Oktay olmak üzere Tarık Gencay, Gürcan Berk, Seyfi Talay, yakın futbol tarihimizde ise Arif Kocabıyık, İsmail Demiriz ve Levent Eriş gibi ünlü futbolcuları yetiştirdi. 
ALTINORDU: 1. Lig'e 9 yıl konuk oldu. 1961-62'de elde ettiği 8.'lik en iyi derecesiydi. Sait Altınordu, Erkan Velioğlu, Mamako Saim gibi isimlerle bütünleşti. Halen Göztepe'yle birlikte 3. Lig 3. Grup'ta mücadele veriyor.