FUTBOLUMUZUN YABANCILARI
İzzet Günder
Yabancı futbolcular yine gündemimizde.Yabancı futbolcu sayısı sınırlansın mı veya serbest mi bırakılsın?
Yıllardır bunu tartışır bunu söyler, bunu yazarız.Yine gündemimizde YABANCI FUTBOLCULAR var.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören'in, yabancı sınırlamasıyla ilgili olası bir değişiklik için 18 kulübün de onayını istedi.Bu isteğe Spor Toto Süper Lig ekiplerinden olumlu yaklaşan da değişikliğe karşı çıkan da var. (HABER)
1951 yılında başlayan ve takımlarda yalnızca 1 yabancı futbolcu oynamasına izin verilen “LEJYONER-YABANCI” transferi günümüzde 8’e çıktı.
Takımların kadrolarında bulunmasına izin verilen yabancı oyuncuların sayısı ise yıllara göre değişiyor. Türk futbolunda yabancı oyuncu devri, 1951 yılında İstanbul’un Adalet takımına transfer olan Arjantinli Oscar Garo ile başladı. Arjantinli Garo, uzaktan attığı gollerle futbolseverlerin gönlüne taht kurarken, Türkiye’deki ilk profesyonel yabancı futbolcu olarak da tarihe geçti.
Ve 1959 yılında bir yabancıyla yola çıkan Türk futbolu, 1966’da iki, 1989’da ise üç futbolcu ile yoluna devam etti. 1996’da yabancı futbolcu sayısı dörde yükseltildi, 1999’da ise beşe... 2000 yılına gelindiğinde 5+1 kuralına geçen Türk futbolu, 2001 yılında 5+1+2 kuralını benimsedi.
Ve işte o günden bu güne tartıştığımız YABANCI UTBOLCU SAYISI yine gündemde.Çeşitli görüşler var.
Kimi "Futbol kulüplerimizin en başta da büyük kulüplerimizin milyon dolar ve eurolarla ifade edilen paraları sezondan kazanacakları ticari rant düşüncesi ile adeta futbolcu simsarlığına dönüştürmeleri, gelecekte Türk Milli takımının kaderini de bire bir etkilemektedir. Yabancı futbolcuların futbolumuza katkısı, onların sayesinde kazanılan her puanın ülke puanı artırmaktan öteye gitmediği de açıktır.
Dünya çapında tecrübeli yabancı bir futbolcunun yerli futbolcularımıza futbol adına bir katkıları olacağını düşünmek de sadece avuntudur. Hiç bir futbolcu takım kadrosunda kendi yerini alan bir yabancı futbolcunun futbol tecrübesine, tekniğine ve saha içerisindeki oyununa bakmayı ve bir şeyler öğrenmeyi değil, ikinci planda kaldığı için gelecek endişesiyle körelen futbol kariyerine bakmaktadır.
Altyapılarında futbolcu yetiştirerek Türk futboluna geçmişte büyük katkılar sağlayan kulüplerimizden gelecek için sadece tek şey beklenebilir. O da, transferlerde harcadıkları paraların 1/4'ini alt yapılarına aktarmaları ve Türk Milli takımının geleceğine yatırım yapmalarıdır. Türkiye'de yabancı oyuncu kontenjanıyla ilgili sorun, Türk takımlarının özellikle Avrupa Kupaları'nda daha fazla başarılı olmasını engelleyen en önemli unsur.
Bir Türk takımı herhangi bir Avrupa Kupası'nda yabancı bir rakiple eşleştiğinde haksız bir rekabet ortaya çıkıyor. Niye mi? Mevcut yabancı oyuncu kontenjanına göre takımlar 18 kişilik maç kadrolarında 8 yabancı bulundurabiliyorlar.
Bunun sadece 6 tanesi ilk 11'de sahada olabiliyor. Tribünde ise sınırsız yabancı oyuncu oturabiliyor. Oynatamadığın, kadroya bile alamadığın sınırsız sayıda yabancı oyuncuyu kadroda bulundurmanın faydasını da anlayabilmek zor.
Sürekli ilk 11'de sadece 6 yabancı oynayabiliyorken yedeğe veya tribüne kaliteli yabancı oyuncu getirtebilmek imkansız. Çok kaliteli yabancı oyuncuları Türkiye'ye getirmek ne kadar zorsa, (formsuz veya sakat değillerse) onları sadece kontenjan nedeniyle kadroya almamak veya yedek bırakmak daha da zor.
Bir taktik oturtmaya çalışan teknik heyetler, hem ligde, hem Avrupa Kupaları'nda aynı taktiği uygulayamıyorlar.
6 yabancıdan fazlasını sıradan, maliyeti düşük, yedek kalmayı dert etmeyecek yabancılardan seçmek gerekiyor. Onların da seviyesi ŞL gibi üst düzey turnuvalar için yeterli değil.
Seneye ve sonraki sene maalesef kadrolarda bulundurulabilecek yabancı oyuncu sayısı daha da düşecek. Mesela seneye 18 kişilik maç kadrosunda sadece 6 yabancı bulundurulabilecek. Peki bunun mantığı ne?
İddia edildiği gibi Türk futbolcuların önünü açmak, altyapılardan daha fazla yerli oyuncunun A takıma çıkmasına olanak sağlamak ve A takımda daha fazla oynama şansı bulmasını sağlamak mı?
Türk Milli Takımı'nın kötü durumuna ve giderek daha az yetişen kaliteli, yetenekli yerli oyuncu sayısına sorumlu olarak ülkemizde forma giyen yabancı oyuncular neden görülüyor hala yabacı futbolcu sayısını artırmayı düşünüyoruz..
Kulüplerimiz ise, statüsü değişikliğine ilişkin Fenerbahçe, konuyu Tahkim Kurulu'na götüreceğini bildirirken, Galatasaray, kulüplerin görüşünün alınmadığını, Beşiktaş ise statünün "5+3+0" şeklinde değiştirilmesini istedi.
Trabzonspor, konunun yönetim kurulunda görüşüleceğini, Sivasspor ve Kayseri temsilcileri ise değişikliğe destek vereceklerini açıkladı.
Celal Kıbrızlı'ya göre :
YABANCI OYUNCULARIN TÜRK FUTBOLUNA ETKİLERİ
OLUMLU;
Rekabet ortamına katkı sağlıyor.
Kaliteli olması halinde takımına ve ülke futboluna katkı sağlıyor.
Tribünlere seyirci gelmesine katkı sağlıyor.
Ünlü olanları, ülke futboluna ve ülkenin genel tanıtımına katkı sağlıyor.
Store ürünleri satışına katkı ve reklam gelirlerini arttırma.
Oyuncu gelişimine dolaylı yönden katkı sağlıyor.
Popular ve örnek olanları genç oyunculara rol model olabiliyor.
Medya – basın ilgisini arttırabiliyor.
Kısmen kendi ülkesinin ilgisini oynadığı takımın üstüne çekebiliyor.
OLUMSUZ;
Sayısal fazlalık kaliteyi düşürebiliyor.
Genç takımdan yetişen oyunculara fırsat yaraştırmayı zorlaştırıyor.
Kulüplerin mali kaynaklarını zorluyor.
Kulüplere yabancı oyuncu sözleşmesindeki anlaşmazlıklar nedeniyle aldığı paranın karşılığını vermeden ayrılıyor ve oynamadan para almaya devam ediyor.
Takım birlikteliğini ve takımdaşlık duygularının zayıflamasına yol açabiliyorlar.
Aynı ülkeden 3-4 oyuncu olması takım içi gruplaşmalar olabiliyor.
Önemli ve özel günlerinde izin dönüşleri sorunları ortaya çıkabiliyor.
Şimdi soruyorum sizlere YABANCI FUTBOLCU sayısı artsın mı,eksilsin mi?
İZZET GÜNDER
Yorumlar