GALATASARAY’IN FORMASI


İzzet GÜNDER

20. Ekim. 1905 günü Galatasaray Lisesi 5- Edebiyat sınıfında A. Sami Bey ve arkadaşları, futbol kulübünü kurarlar. Ancak kulübün ismi henüz belli olmamıştır.
Teklifler vardır. Sınıf arkadaşları bazı isimler üzerinde dururlar. “Gloria” (zafer), “Audace” ( atak, cüret), “Aigle” (kartal) vs. önerilen hiçbir isim üzerinde anlaşma sağlanamaz.
Takım ilk maçına isimsiz olarak çıkar. Formaları “Kırmızı-Beyaz’dır. Oyuncuları tanıyanlar, sahadaki takımın çoğunlukla Galatasaray Lisesi’nin öğrencilerinden oluştuğunu anlarlar ve onlara Galatasaraylılar derler. Böylece kulübün adı belli olur.
Yeni forma rengi için görevlendirilen heyet, Beyoğlu’nda bir kumaş mağazasına (Şişman Yanko) gider. Raflarda yan yana duran kumaşlar arasında üst üste duran sarı ve kırmızı topların renk uyumu ve albenisi bütün üyelerin beğenisini kazanır. Galatasaray camiası renkleri benimser.
Ve renkleri SARI-KIRMIZI olur.
Ancak Galatasaray’ın Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi D Grubu'ndaki üçüncü maçında Borussia Dortmund maçında giydiği formada SARI yerine turunç renk kullanılmış. Çok yadırgadım. Bizler ve benim yaşımda olanlar Galatasaray’ın klasik formasını hatırlıyoruz ve o formaları seviyoruz.
Ancak Galatasaray’ın kullandığı bazı renkler tartışma konusu oldu. Bu yıl satışa sunulan ve sporculara ve taraftarlara giydirilen mor formalar ise, camiada yoğun tartışma yaratmıştır. Mor rengin, Galata’ya dayanan bağlarıyla bir asalet simgesi olduğunu ileri sürenler, Galatasaray camiasının, lisesinin ve kulübünün sarı kırmızı renklere olan aşkını ve mazisinden gelen bağının gücünü göreceklerdir Diyorlar ve Galatasaraylılar Sarı ve kırmızı renklerin böyle de bir geçmişi var. Günümüzde sarı-kırmızı renkler, Galatasaraylıların ruhudur. Kalplerinde, gönüllerinde yer etmiş bir semboldür.
Bu renkleri değiştirmeyin