Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Türkiye yükseköğretimine yön veren Milliyet Gazetesi Akademi ekinde KKTC yükseköğretimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“Küresel Rekabette Yurtdışı Kampüsleri Ülke Yükseköğretimi İçin Önemli Referans”
Yükseköğretim, yükseköğretim’de kalite, öğrenci memnuniyeti, uluslararasılaşma ve üniversitelerin dışa açılmaları ile KKTC yükseköğretiminin geleceği konularında Milliyet Akademi’nin sorularını cevaplayan Vehbi, küreselleşen dünya ve yükseköğretim’de uluslararası rekabetin önemine dikkat çekerek kendi kampüsü içerisinde kalan üniversitelerin eğitim’de uluslararası kalite ile öğrenci memnuniyetini sağlayamayacağını belirtti.
Lisans ve yükseklisans diplomalarından sonra öğrencileri daha ileriye taşıyacak ve küreselleşen dünyaya entegre olmalarını sağlayacak atılım ve açılımların önemli olduğunu vurgulayan Vehbi, GAÜ’nün 70 farklı ülkede 150’ye yakın üniversite ile sürdürdüğü akademik işbirliği anlaşmaları ve Kuzey Kıbrıs dışındaki İngiltere, Singapur ve ABD Kampüsleri ile öğrencilerine yükseköğretimin her derecesinde önemli fırsatlar sunduğunu açıkladı.
“GAÜ Küreselleşen Dünya ve Çokkültürlü Eğitimin Kapılarını Açıyor”
GAÜ’nün Avrupa’da ilk ve tek kampus kuran Türk üniversitesi olduğunu hatırlatan Vehbi, İngiltere Kampüsü ve eğitim programlarının İngiltere Resmi Denklik ve Akreditasyon Kurulu olan British Accreditation Council (BAC)’dan denklik almasının Türk yükseköğretim sistemi ve üniversiteleri için önemli bir referans olduğunu vurguladı. GAÜ İngiltere Kampüsü akademik programlarına YÖK tarafından da kontenjan verilerek tercih kitapçığına girdiğini belirten Vehbi, GAÜ’nün küreselleşen dünya ve çok kültürlü eğitimin kapılarını ek eğitim ücreti olmadan öğrencilerine açtığını ifade etti.
“Üniversiteler Arası Koordinasyon Kurulu Partiler Üstü Devlet Politikasını Oluşturması Yanında Ortak Akıl ve Vizyon İçin de Gerekli ”
KKTC üniversitelerinin sürekli geliştiğine de işaret eden Vehbi, ülke üniversitelerinin artık küresel dünya ile rekabet ettiğine dikkat çekerek ülke üniversiteleri arasında ortak akıl ve vizyonun oluşturulmasının bilim adası imajına güç katacağının altını çizdi.
Ülke ekonomisi yanında üniversitelerin Kıbrıs Türk toplumunun yaşadığı topraklara ve ülkesinin geleceğine umutla bakmasına da önemli katkılar yaptığına vurgu yapan Vehbi, küresel rekabet içerisinde artık Kıbrıs Türk toplumu politik kanaat önderleri ve merkezlerinin partiler üstü yükseköğretim devlet politikasını oluşturmaları gerektiğinin altını çizerek devlet yetkilileri ve tüm üniversitelerin katılımı ile önemli bir uzlaşı platformuna zemin olacak Üniversiteler Koordinasyon Kurulunun oluşumunun Yükseköğretim Bakanlığı kurulmasını yönünde önemli bir adım olacağını ifade etti.
Üniversiteler arası Koordinasyon Kurulu veya benzer bir oluşumun sonuçları ile Yükseköğretim Bakalnlığının kurulmasının kamuoyu ve ilgili kesimler tarafından tartışılması gerektiğine işaret eden Vehbi, Koordinasyon Kurulu veya benzer bir oluşumun partiler üstü devlet politikasının oluşturlması yanında üniversiteler arası ortak akıl ve vizyonun olgunlaştırılması için önemli bir adım olacağına vurgu yaptı.
Yükseköğretim olgusunun önemli bir sektör olduğu ve ülkelerin sosyal, politik, kültürel ve sanatsal dünyasına yön verdiği coğrafyalarda Yükseköğretim Bakanlıklarının bulunduğunu belirten Vehbi, yükseköğretim politikasının partiler üstü devlet politikası olarak oluşturulması noktasında Yükseköğretim Bakanlığının toplumsal fayda adına çalışabileceğine dikkat çekerek üniversiteler arası koordinasyon kurulu sonrası Yükseköğretim Bakanlığı ve partiler üstü devlet politikası oluşturulmasının ülke üniversitelerinin küresel rekabette gücünü artıracak önemli bir olgu olduğunu söyledi.