GEÇİÇİ HÜKÜMET



Güvensizlik önergesini imzalayan 27 milletvekilinin oyları ile İrsen KÜÇÜK Hükümetinin düşürülmesi, kamu kaynaklarının istismar edilmediği bir seçim yapılması şansını yarattı. İrsen KÜÇÜK Hükümetini düşüren üç partinin uzlaşması ile de seçime kadar rutin işleri yapacak ve protokolu yerine getirecek bir Geçici Hükümet kuruldu.

İrsen KÜÇÜK Hükümetinin düşürülmesi gibi, Geçici Hükümetin kurulması da, siyasette olgunluk dönemini yaşayan DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Sayın Serdar DENKTAŞ’ın, siyasi öngörüsü ve inisiyatifi ile gerçekleşti. İrsen KÜÇÜK Hükümeti düşürülmeseydi, seçim kampanyasının ana gündemi, bu hükümetin dağıttığı ulufeler olacaktı.

İrsen KÜÇÜK Partisi, hükümeti kaybetmenin üzüntüsü ve moral bozukluğu yanında, seçim kampanyasının ana gücünü de kaybetti. Bu partinin iktidarı devam etseydi, bugün İrsen KÜÇÜK Partisinin bütün köy gezileri ve kampanya boyunca yapacağı bütün etkinlikler şimdiki gibi sönük geçmez, daha kalabalık olurdu. Müsteşarlar, müdürler ve ekmek parası bu partinin insafında olan geçiciler ve Kurultay istihdamları, bu partinin kampanyasının değişmeyen katılımcısı olurdu.

Geçici Hükümetin Başbakanı mesleğinde başarılı bir doktor ve saygın bir Hanımefendi olan Sayın Dr. Sibel SİBER. Dürüstlüğünden ve çalışkanlığından hiç kuşkumuz yok, çünkü Dr. SİBER Demokrat Parti’nin kurucularından biri. Keşke bir seçim malzemesi olarak ve iki aylık bir süre için değil, partisinin başında ve uzun süreli ilk kadın Başbakan olsaydı.

Başbakan SİBER yaptığı uygulamalar ve tarafsız davranışlarla takdir topluyor. Başbakan SİBER bence partisine kötü örnek oluyor. Bilindiği gibi CTP, İrsen KÜÇÜK Partisi gibi partizanlığı meslek edinmiş bir parti. Seçim kampanyasında parti Genel Başkanı hükümete gelirlerse “herkesi kucaklaycayık” diyor, ama geçmişte yaşananlar ve CTP’li Belediyelerdeki uygulamalar bu sözün inandırıcılığını azaltıyor.

Biliyorsunuz CTP bir geçici hükümetin kurulmasına başlangıçta karşıydı. İrsen Küçük Hükümeti ile seçime girilmesine destek veriyordu. Ne de olsa ikiz kardeşi. Bu duruma halk ile birlikte parti tabanı da tepki gösterince zorunlu olarak bu hükümeti kabul etti. Bu kabülde meğer başka hesaplar da varmış. Kısa günün karı da olsa hükümette olmanın avantajını tepe tepe kullanmanın telaşını yaşıyor.

Geçici Hükümette CTP’li Bakanlıklar ve Başbakanlıktaki kimi uygulamalar muhtemel bir CTP iktidarı için ip uçları veriyor. Başbakalık ve CTP’li bakanların yönetimindeki Bakanlıklardan gelen kimi şikayetler ve duyumlar hiç de hoş değil. Geçmiş CTP iktidarlarında olduğu gibi Başbakanlık ve CTP’li Bakanlıklarda, hiç bir resmi sıfatı bulunmayan tabiri caizse “siyasi komiser” olarak nitelendirilebilecek “parti militanaları”, yasal görevlerini yapmakta olan kamu görevlilerine, hiçbir sorumlulukları ve yükümlülükleri olmadığı halde, ne yapacaklarını veya ne yapamaycaklarını söylüyormuş. Umarım bu iddialar gerçek dışıdır.

Geçiçi hükümetin kurulması aşamasında, DP Ulusal Güçler dışında hükümette yer alan diğer partiler Bakanlık telaşı yaşadılar. İki aylık bir süre için devranılacak icra sorumluluğunu “paylaşım” olarak gördüler. Bu konuda DP Ulusal Güçler çok rahat, çünkü Genel Başkan Serdar DENKTAŞ hükümet kurulurken “ilkeli siyaset” örneği verdi. Bakanlık paylaşımı yapmadı, “siz bölüşün gerisini biz alırız” dedi.

Geçici Hükümetin uygulamalarının bir kısmı vatandaşın takdirini kazanıyor. Bunların başında İrsen KÜÇÜK Hükümetinin “kör gözüne” misali yaptığı ve kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesine imkan sağlayan kimi uygulamaların iptal edilmesi geliyor. Bir kısım açıklamalar ise bu hükümetin kuruluş amaçlarının dışında “buram buram” istismar kokuyor. Efendim “filan konunun geliştirilmesi için proje hazırlanmaya başlamış”. Belirlenen konular da, tesadüfe bakın, ilgili Bakanın partisinin seçim bildirgesinin en can alıcı konuları. Kısacası “Şark Kurnazlığı”.

Geçici Hükümetin en çalışkan ve duyarlı bakanları DP Ulusal Güçler’in bakanları. Üçü de siyasi hayatta veya bürokraside edindiği tecrübeleri, birkaç aylık süre için bile olsa “hizmet” için kullanıyor. Bu Bakanlardan “show” nitelikli açıklamalar okumadınız, okumayacaksınız da. DP Ulusal Güçler’in Bakanları kendilerine ulaşan sorunları, bu hükümetin kısıtlı imkanları ile nasıl çözümlenebileceğinin çabası içindedirler.

Sizin anlayacağınız kısa süreli bir zorunluluk hükümeti bile DP Ulusal Güçler ile diğerleri arasındaki farkı açıkça ortaya koydu. Diğerleri bunu “baskı” ve “show” için kullanırken, DP Ulusal Güçler’in Bakanları kısıtlı imkanlara rağmen “hizmet” için çalışıyor.


MEHMET EROL AKTOPRAK