Hayalet Hükümet

Büyük ümitlerle kurulan CTP-UBP Koalisyon Hükümeti’nin üzerinden neredeyse 9 ay geçmesine rağmen temel konularda ciddi bir icraatta bulunulamaması halkımız üzerinde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Anavatan’dan gelen suyun yönetimi konusunda yaratılan yapay kriz, maaş ödemelerinde yaşanan sıkıntılı dönem, kamu açıkları, ödenmesi gereken borçlar gibi mali konuların koalisyon hükümeti üzerinde yarattığı gerginliğin halen devam ettiği de göz önüne alınırsa Başbakan Sayın Kalyoncu’nun “mide ağrısı” şikayetiyle hastaneye yatmasının nereden kaynaklandığı konusunda kolaylıkla fikir yürütebiliriz.

Anavatan’dan gelen su konusunda yaratılan fırtına dindi derken şimdi de Türkiye ile aylar öncesinden imzalanması gereken “Ekonomik İşbirliği Protokolü” konusunda hükümetin ayak sürüdüğünü görüyoruz.

KKTC’yi çağdaş konuma taşıyacak, yeniden yapılandıracak olan “Ekonomik İşbirliği Protokolü”nün halen imzalanmamış olması, “fırtınalı havada dümeni olmayan bir gemiyi yüzdürmeye çalışmak” anlamı taşımaktadır.

KKTC ekonomisinin yapısal dönüşümünü sağlayacak olan Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün, Kıbrıs Türk Halkı’nın içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm bulacağı ekonomi çevrelerinde sık sık dile getirilirken, hükümetin “Ekonomik İşbirliği Protokolü”nün imzalanması konusunda neyi beklediği, cevap bekleyen en önemli sorudur.

Soruyoruz:

CTP-UBP Koalisyon Hükümeti, 2016-2018 dönemini kapsayacak Ekonomik İşbirliği Protokolü’nün gecikmesi nedeniyle artık iyice belirginleşen kaos ortamı nı yönetebilecek midir?

Kaybedilmiş zaman ve bu zaman içerisinde elde edilecek katma değerin kullanılamamasının hesabını kim verecektir?

Kıbrıs Türk Halkı’nı “Suyun Yönetimi” konusunda aylarca oyalayan, Türkiye ile imzalanacak Ekonomik İşbirliği Protokolü konusunda isteksiz davranan CTP-UBP hükümeti, bu tutumuyla neyi murad etmektedir?

“Neyi bekliyorsunuz?”

Ekonomik yapının büyümesi, alt yapı yatırımları ve üretime dayalı sektörlere hibe ve çok uygun kredi imkanları sunan “Ekonomik İşbirliği Protokolü imzalanmadığı sürece, ülkenin zaman ve irtifa kaybettiği gerçeği ortadayken, hükümetin bu konuda gerekli çalışmayı yapamaması büyük tedirginlik yaratmaktadır.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi CTP-UBP Koalisyon Hükümeti, icraattan uzak yapısı ile, KKTC’nin en başarısız hükümeti olmaya adaydır.

Başta Su Projesi ve Türkiye ile imzalanacak Ekonomik İşbirliği Protokolü olmak üzere KKTC’nin önünü açacak önemli konularda hiç bir ciddi icraatta bulunamayan CTP-UBP koalisyon hükümeti, halk nezdinde adeta bir “hayalet hükümet” görünümündedir.