HÜKÜMET FORMÜLLERİ VE DP
Cumhurbaşkanı Akıncı, Turkiye dönüşünde Hükümeti kurmak için birini görevlendirecek.
Ondan önce siyasi partilere çağrıda bulunarak, "Kendi aranızda anlaşın gelin" diye çağrıda bulundu. Bu sebeple siyasi partiler arasında mekik ziyaretleri de hızlandı.
CTP başlangıçta Hükümet kurma görevine talip olmayacağını açıklamışken, Parti Meclisi'nde yeni bir taktik geliştirildi. Buna göre; meydanı UBP ye bırakmamak için Hükümet kurma görevine yeniden talip olunacak, ardından DP ye olağanüstü tekliflerde bulunarak onun kafasi karistirilacak, böylece UBP nin eli zayiflatilacakti.
CTP, son donemecte bir seçim hükümeti kurmak için her yolu deneyecekti.
CTP bu planında başarılı oldu sayılır.
CTP kaynakli dedikudular daha şimdiden DP lilerin kafasını bulandırmis durumda. DP de kafası karşımayan tek kişi Serdar Denktaş. O tecrübesi ile bu oyunu nasıl oynayacagini iyi biliyor
Hatırlatalım. Meclis'teki en tecrübeli milletvekili ve genel başkan olma sıfatı, Serdar Denktaş' a ait.
Benim görüştüğüm Serdar Denktaş, geçmişte yaptığı hataları yapmamaya kararlı gözüküyor.
Partililerin çok büyük kısmının CTP ye karşı olduğunu biliyor. Israrla UBP ile koalisyona gidilmesini isteyenlerin baskılarına karşı sakin bir şekilde herkesi dinliyor. Renk vermiyor.
Serdar Denktaş, kurulacak bu Hükümetin kendisi ve partisi için son şans olduğunun farkında. Dandik, altı boşaltılmış fazla sayıdaki Bakanlığın yerine, is yapabileceği ve partisini toparlayabilecegi bir Hükümet formülü üstünde duruyor.
Bunun için UBP veya CTP onun için farketmiyor. Benim gördüğüm, Serdar Denktaş her iki Partiye de eşit mesafede...
Onunla konuştuktan sonra, "sağda birlik" adına UBP ile koalisyon isteyenlerin biraz erken sevindiklerini söyleyebilirim.
Ona hak vermemek mümkün değil. CTP, geçmişteki ÖRP kazigini bir kenara koysak bile, son koalisyon döneminde de DP yi adeta ezmis, hırpalamiş ve onu ÖRP pozisyonundan daha kötü duruma düşürmüştü. Yetmemiş, CTP kurultayından sonra Hükümet kurma çalışmaları yapan Talat tarafından cok kötü sözlerle kamuoyunda küçük düşürülmüştü. Hükümet çalışmaları çerçevesinde yaptığı DP ziyaretinde nerdeyse bakanlık paylaşımını dahi konuşmuşken, kendi partisine gidip "DP, Hükümet olmak için her şeyi yapmaya razı. Bu Parti ile Hükümet kurulursa başarısızlık mukadder olacaktır. UBP icraatlara daha sıcak" demişti. ( Bakınız 24 Temmuz 2015 tarihli gazeteler)
UBP ye gelince, UBP DP den milletvekili transferinden son dönemde de vazgecmemis DP yi siyaseten silmek için elinden geleni yapmıştı. Öyle ki Özdemir Berova mert bir tavir takinmasa, DP den bir istifa daha gelecek, böylece parti gruptan da düşecekti.
Serdar Denktas' ın her iki partiden de çektikleri ortada iken, Onun "Vatan, Millet, Sakarya" edebiyati ile hareket etmesi beklenemez.
Bu sebeple UBP kanadı, ön görüşmelerde yetkisiz kişilerin kendi insiyatifleri ile verdiği sözlere bakıp, DP'yi çantada keklik görmese iyi olur.
Serdar Denktaş haklı olarak UBP ile pazarlığı 5 Milletvekili uzerinden değil, Meclise soktuğu 12 Milletvekili üzerinden yapacak ve transferler öncesi pozisyonda duracaktır. Düz mantıkla bakıldığında etik olan da budur, vicdani olan da budur. Öyle ya, sen muhatabınin milletvekili sayısını direk veya en direk yollarla yarıdan daha aza düşüreceksin, ondan sonra da kalan milletvekili sayısına göre pazarlık yapmaya kalkacaksın. Bu durum kabul edilebilir mi?
Bence UBP de CTP de, DP' nin taleplerini aşırı bulmadan önce bir empati yapıp, son iki yılda kendilerinin bu partiye yaptıkları haksizliklari vicdanı süzgeçten gecirmeliler.
Benim gördüğüm Serdar Denktaş, kimseden intikam alma niyetinde değil. O sadece son şansını iyi kullanmak istiyor o kadar...