Kıbrıs Akdeniz’deki üçüncü büyük adadır ve popüler bir tatil beldesidir. En ünlü şehirleri başkenti Lefkoşa ve Girne’dir.
Girne gezinize şehrin doğusundaki Bellapais/Beylerbeyi köyünden başlayabilirsiniz. Bu köyün rakımının yüksek oluşundan dolayı kuşbakışı bir şekilde tüm Girne’yi görebilirsiniz. Ayrıca köydeki Bellapais Manastırı’nı da görmeyi unutmayın. Buradan sonra merkeze inip çarşıda alışverişinizi yapabilirsiniz ve sahile inip soğuk bir içecekle serinleyebilirsiniz. Sahile inmişken Girne Limanı’nı ve limanın sonundaki Girne Kalesi’ni gezebilirsiniz. Bu kale çok tarihi bir yapıdır ve Kıbrıs’ın neden tarih boyunca çok önemli bir yer olduğunun ipuçlarını verir. Kale tarihte birçok devlete tanıklık etmiştir. Bunun dışında yine Girne’de St.Hillarion Kalesi ve Bufavento Kalelerini de görebilirsiniz.
Şehir merkezinden 5-6 km. uzaklıkta 1974 barış harekatının gerçekleştiği çıkartma plajını gezebilirsiniz, plajın hemen yanında Karaoğlanoğlu şehitliği vardır. Eğer yaz ayında geziyorsanız hemen yakındaki Girne’nin ünlü playı Escape’de denize girip serinleyebilirsiniz. Bu bölgede konaklayabileceğiniz en iyi otelleri http://www.prontotour.com/Kibris-Otel adresinden bulabilirsiniz.
Şehrin batısındaki dünyaca ünlü Mavi Köşk’ü de gezerek Girne turunuzu tamamlayabilirsiniz. Bu köşk silah kaçakçısı Paulo Paolides’in evidir ve vaktinde devletten gizli olarak burada yaşamıştır ve daha sonra İtalya’da bir mafya hesaplaşması sırasında öldürülmüştür.
Girne’den sonra toplu taşıma vasıtasıyla Lefkoşa’ya geçebilirsiniz. Başkent Lefkoşa Kıbrıs’ın en kalabalık ve önemli kentidir.Dünyada ikiye bölünmüş tek başkenttir. Yeşil bir hatla ikiye bölünmüştür ve hattın kuzeyinde Türkler güneyinde Rumlar yaşar. Kıbrıs’a turla mı yoksa kendiniz mi gitmeniz konusunda kararsız iseniz bu sitedeki avantajları okumanızı öneriyorum.
Şehir kentleşme bakımından eski Lefkoşa ve yeni Lefkoşa olarak ikiye ayrılır. Eski Lefkoşa dar yollar ve çıkmaz sokaklarda doludur, yeni Lefkoşa ise daha geniş yol yapısı ve yapılaşmasıyla dikkat çeker. Lefkoşa gezinize Selimiye Camii ile başlayabilirsiniz. Bu cami eskiden gotik bir katedralken adayı Osmanlı ele geçirince camiye çevrilmiştir Buradan sonra tarihi Büyük Hanı gezebilirsiniz. Tarihte hapishane ve barınak olarak kullanılan bu enteresan yapı, bugünlerde bir sanat ve ticaret merkezi haline gelmiştir. Eğer alışveriş yapmak isterseniz Dereboyu Caddesi’ni gezebilirsiniz. Yine bu cadde üzerinde Rumların vaktiyle Türklere yaptıkları barbarlıkların sergilendiği Barbarlık Müzesi’ni gezebilirsiniz. Lefkoşa gezinizi şehrin kuzeyindeki Ermeni Kilisesi’ni gezerek noktalandırabilirsiniz.