Kırmızı Biberin Faydaları
Doğal ecza deposu Kırmızı biberin faydaları
Biberciler Odası Başkanı Mehmet Gödeoğlu, Kahramanmaraş kırmızı biberinin “doğal ecza deposu” harika bir besin maddesi olduğunu söyledi.
Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Kurtuluş Tuncer ve ekibi de 2 yıllık çalışma sonunda, kırmızı toz ve pul biberin gen yapısını ortaya çıkararak besleyici özelliklerini belirledi. Araştırmada, kırmızı biberin baharat olmasının yanı sıra, beslenmede son derece önemli bir gıda maddesi olduğu da ortaya çıkarıldı.
Araştırmanın sonuçlarına göre; 100 gram kuru kırmızı biber vücuda 318 kalori enerji veriyor. Ayrıca, 148 miligram kalsiyum, 76 miligram C vitamini (taze biberde 340 miligram), 8.1 gram su, 2 bin 14 miligram postasyum, 41 bin 610 miligram A vitamini, 12 gram protein, 293 miligram fosfor, 15 miligram B 3 vitamini, 17.3 gram yağ, 152 miligram magnezyum, 2 miligram B 2 vitamini, 56.9 gram karbonhidrat, 30 miligram sodyum, 1 miligram B 1 vitamini, 24.9 miligram lif, 8 miligram demir yanında acılık ve renk maddesi gibi organik bileşikler bulunuyor.
Kırmızı biberin faydaları
Kırmızı biberin beslenmede çok büyük bir öneme sahip olduğu belirtilen araştırmada, biberin insan sağlığı açısından faydaları şöyle sıralanıyor: “Mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelir. Kanser riskini azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi arttırır, serinlik verir, öksürük ve boğaz ağrılarını giderir, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Sindirim sisteminin dostudur. Mide tembelliğini giderir, iştah açar, kusmayı önler, ishali keser, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Ayrıca idrar söktürür. Antibakteriyal etkisi ile hastalıkların önlenmesinde ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur”
Mutluluk acı biberde
Yiyeceklerin içinde yalnız vitamin ve minerallerin değil, algılama yeteneğini artıran, beyni verimli hale getiren hatta mutluluk sağlayan etkenlerin de bulunduğunu biliyor muydunuz?
Evet!.. Amerika’da yapılan araştırmalara göre; acı biber, mutluluk hormanlarının salgılanmasını artırırken limon suyu, öğrenme ve hatırlama problemi olanların zihnini açmaktadır. Havucun, muzun, çileğin, fındık-fıstığın, hatta kimyonun da beynimiz ve ruhumuz üzerinde farklı etkileri olmaktadır.
Amerikalı uzmanların bu konudaki tesbitlerini şöyle sıralayabiliriz: “Aroma maddeleri vücudun kendi mutluluk hormonu olan endorphinin salgılanmasını tahrik etmektedir. Bu sebeple acı biber yemek, endorphin salgısını ve etkisini artırır. Ne kadar acı olursa olsun kırmızı biber tüketmek mutluluğu artırır. Strese karşı da çilek tüketilmelidir. Bünyesinde bolca serotonin barındıran muz da mutluluğu artıran besin maddelerindendir. Havuç ise hatırlama yeteneğimizi üst seviyeye çıkarır. Çünkü havuç beyin metabolizmasını canlandırır. Birşey ezberlerken ufak bir tabak sıvı yağlı havuç salatası yeyin. Özellikle hatırlama problemi çeken öğrenciler, öğretmenler, politikacılar ve gazeteciler bol bol havuç tüketmelidir. Uzun uzun metinleri ezberlemek zorunda olan tiyatro sanatçıları ve müzisyenler ayrıca bol bol ananas tüketmelidir. Kısa süreli bellek için de avokado yenilmelidir.
Etin bozulmasını geciktiriyor...
İspanyol bilim adamları, acı ve tatlı kırmızı toz biberin, kıymanın bozulmasını geciktirdiğini açıkladılar. Journal of the Science of Food dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Zaragoza Üniversitesi’nde görevli Prof. Pedro Roncales ve ekibi, 8 porsiyon köfteyi değişik miktarlarda acı ya da tatlı biberle karıştırarak, 20 derece sıcaklıkta bekletti. Bilim adamları, 4 günde bir köftelerin kokusuna, rengine, asit oranına ve içerdiği mikroplara baktılar. Normal şartlar altında ancak 4 gün taze kalabilen köfteler, içerdikleri acı ya da tatlı kırmızı biber sayesinde 16 güne kadar tazeliğini korudu. Bilim adamları, hem acı hem de tatlı toz biberin bakteri üretimini engellediğini tesbit ettiler. Kırmızı toz biberin ayrıca antioksidan içerdiğine dikkat çeken bilim adamları, antioksidanın etin okside olarak bozulmasını önlediğini belirttiler.
Annemin biberleri Tarifi
Malzemesi:
8 ortaboy sarı, kırmızı ve yeşil dolmalık biber, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 diş sarmısak, 3 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 1.5 çorba kaşığı ufalanmış bayat ekmek içi, tuz.
Hazırlanışı:
1. Biberleri sıcak fırında veya ocakta közleyin. Soğuyunca kabuklarını soyup saplarını ve çekirdeklerini temizleyin. İri parçalar halinde doğrayın.
2. Zeytinyağını genişçe bir tavada ısıtın. İnce kıyılmış sarımsakları kızgın yağda birkaç kez çevirip doğranmış biberleri ekleyin. Orta ateşte ağır ağır karıştırarak 20 dakika pişirin.
3. Bir tutam tuz, rendelenmiş peynir ve ufalanmış bayat ekmek içini ekleyin. Bir ya da iki dakika karıştırın ve ocaktan indirin. Sıcak olarak servis yapın.
Lezzetli yeşil tat
Calve, birbirinden farklı lezzetlerine bir yenisini daha ekleyerek Yeşil Acisso'yu tüketicilere sunuyor. Orta acılı tadıyla Calve ailesinin yeni yeşil biber sosu, yıllardır mutfaklarımızda ayrı bir yeri olan Kırmızı Acisso'nun yanına geliyor.
Bizim bibere ‘virüs’ fırsatı
Türkiye'deki biber üreticileri son aldıkları haberle gözlerini Meksika'ya çevirdi. ABD'nin yılda 70 bin tonluk acı biber ihtiyacının 50 bin tonunu karşılayan Meksika, bir virüs nedeniyle, bu yıl ürünün yüzde 70'ini kaybetmişti. Haber, Türkiye'deki kırmızı biber üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Kahramanmaraş ve çevresinde doping etkisi yaptı. Ancak 1994 yılından bu yana Türk biberinin başına dert olan aflatoksin, (kanserojen etkisi olan bir tür küf) ihracat potansiyelinde aniden ortaya çıkan bu fırsatın değerlendirilmesini önlüyor.
Üreticilerin en önemli sorunlarından biri, açıkta kurutulan biberlerde aflatoksin oluşması. Oysa, yol kenarlarında ve damlarda güneş altında 20 günde kurutulan, biberleri modern tesislerde 1-2 saat içinde ve en önemlisi aflatoksin oluşmadan kurutabilmek mümkün. Bu şekilde kurutulan acı biber ABD'de kilosu 140 dolara kadar alıcı bulabiliyor.
Türkiye'de üretilen kırmızı acı pul biber, dünya pazarına sunulan en değerli biberler kadar kaliteli. Kahramanmaraş'ta yılda 100 bin ton yaş biber üretiliyor. Bunun 20 bin tonu kurutuluyor. Amerika'da yılda 70 bin ton chilly biberi tüketiliyor. Bunun 50 bin tonunu Meksika karşılıyordu. Türkiye, chilly biberinden çok daha leziz olan acı kırmızı pul biberini Amerika'ya satabilirse, 1 milyar dolar bir ihracat pazarına girmiş olacak.
Türk Gıda kodeksi sertifikalı Müsan, 1 milyon dolarlık yatırımla Kahramanmaraş biberini el değmeden kurutarak aflatoksinsiz pul biber üretiyor.
Müsan, geçtiğimiz günlerde Avrupa'ya ilk biber sevkiyatını yaptı. Kullanılan teknik sayesinde kırmızı biber 20-25 gün yerine 1-2 saat gibi kısa bir sürede mikrodalga teknolojisi ile kurutulabiliyor. Bu sistem sayesinde kırmızı biberde bol miktarda bulunan vitamin ve mineraller de korunabiliyor. Müsan Şirketler Grubu ortaklarından Mehmet Dinçer, ‘‘Bu sistem sayesinde biberlerimizdeki aflatoksin oranı sıfıra indi. Artık bizim de dünya pazarında rekabet gücümüz var. Şimdi biber satmanın tam zamanı.’’
100 gram kırmızı pul biberde neler var?
A Vitamini ve Beta Karoten: 5460 gamma
B1 Vitamini: 250 gamma
B2 Vitamini: 1 mg
C Vitamini: 76 mg.
Protein: 12 gram
Lif: 24 gram
Kalsiyum: 148 mg
Demir: 10 mg
Magnezyum: 152 mg
Fosfor: 200 mg
Potasyum: 2014 mg
Sodyum: 30 mg
Çinko: 2 mg
Enerji: 318kcal
Kapio biber yetiştirildi
Kale'de ilk kez etli ve lezzetli ‘‘Kapio’’ kırmızı biber üretildi. Antalya eski Milletvekili Hasan Ünal'ın Hollanda'dan ithal ettiği tohumla yapılan deneme üretiminde yüzde 100 başarı sağlandı.
Seradaki projeyi yürüten ziraat mühendisi Ahmet Orakçı, ‘‘Kapio türü biber kırmızı, sarı ve daha değişik renklerde yetişiyor. Her dalda tam 22 biber bulunuyor’’ dedi.
Cimbomlu biberler
Antalya'nın Kale İlçesi'nde bu yıl ilk kez sarı ve kırmızı renkte dolmalık biber üretildi. Her biri yaklaşık 300 gram gelen biberler çarpıcı renkleri ile görenleri hayrete düşürüyor.
KİLOSU 1 MİLYON
Tohumları Hollanda ve İspanya'dan ithal edilen dolmalık biberleri üreten Ziraat Mühendisi Ela Sezgin, seranın yarısında sarı, yarısında ise kırmızı renkte biber üretimi yaptıklarını söyledi. Şu anda biberin kilosunun 1 milyon liradan alıcı bulduğunu belirten Sezgin, ürünün sofralarda daha çok garnitür olarak tercih edildiğini açıkladı.
Bir potasyum kaynağı: Biber
Yemek ve Yemek Kültürü Dergisi Lezzet'in son sayısında ‘‘Ayın Sebzesi’’ olarak biber yeralıyor. Türkiye mutfağında, özellikle doğu illerinin mutfaklarında özel bir önem taşıyan biber patlıcangiller ailesinden bir sebze. Aslen Güney Amerikalı olan bu bitki daha sonra Avrupa'ya getirilmiş. Osmanlılar zamanında Macaristan ve Balkanlar'da çeşit çeşit biberler yetiştirilmiş. Zengin bir potasyum kaynağı olan biber, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak ya da toz halinde de kullanılıyor. Biber salçası da aranılan ürünler arasında. Közlenip konserve edilen çuşka biberi de, biber turşusu da sevilen yiyecekler. Biber ayrıca vazgeçilmez bir sos malzemesi. İşte biberle yapılan lezzetli bir yemek tarifi size:
Şehriyeli Biber Dolması
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Malzemesi:
1/2 kg dolma biber, 350 gr orta yağlı kıyma, 2 kahve fincanı arpa şehriye
2 kurusoğan, 1/2 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, 2 domates
3 yemek kaşığı margarin, 3 yemek kaşığı sıvıyağ, Karabiber, yeni bahar, tuz
Hazırlanışı:
Dolma biberlerin sap kısımlarını bıçakla kısaltılıp, üst kısımlarını dolma biberlere kapak olarak kullanmak üzere komple keserek ayırın. Çekirdeklerini temizlediğiniz biberlerin içini tuzla ovun. Büyükçe bir kapta kıyma, ince kıydığınız soğan ve maydonoz, rendelenmiş domates, arpa şehriye, salça, karabiber ve yeni baharı harmanlaşıp yoğurun. İç malzemesine margarin ve sıvıyağını da ilave ederek tekrar yoğurup, dolma biberlerin içlerini doldurun. üzerlerine önceden hazırladığınız dolma biber kapaklarını yerleştirin. Dolma biberleri yayvan bir tencereye dizip, bir çay bardağı sıcak su ilave ederek, ağır ateşte 30-40 dakika pişirin. Dilerseniz şehriyeli biber dolmalarını salçalı sosla servis yapabilirsiniz.
DİKKAT: Dolma biberleri pişirirken ilave ettiğiniz su miktarı, biberlerin yarısını geçmemeli.
Biberimiz aklandı
Federal Alman hükümetinin, zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle Türk biberine konulan yasağı kaldırma kararı aldığı bildirildi. Federal Almanya Sebze ve Meyve Toptancılar Birliği Başkanı Michael Kreby, kendi üyeleri ile Antalya İhracatçı Birlikleri’ne gönderdiği yazıda, Alman Tarım Bakanlığı ile 21 Ocak’ta yaptıkları görüşmede, ülkeye girişine tedbir konulan Türk biberinde yasağın kaldırılmasını ele aldıklarını bildirdi. Kreby, Türk biberinde yaşanan sorunların giderildiğini, yapılan kontrollerde de biberde zirai ilaç kalıntısının çıkmadığının tespit edildiğini belirtti. Kreby, yazısında, Alman Tarım Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda 25 Nisan 2002 tarihinden bu yana tedbir konulan Türk biberine yasağın, 1 Şubat 2003 tarihinden itibaren kaldırılacağını kaydetti. Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Boztepe, yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin yasağı kaldırmasına sevindiklerini söyledi. Türk üreticisinin ve ihracatçısının, geçen yılki durumdan büyük bir ders alması gerektiğini vurgulayan Boztepe, şöyle konuştu: “Türk ihracatçısı ve üreticisi, şimdi geleceğe daha güvenli bakabilir. Bundan sonra daha kaliteli ve emniyetli ürün üretmek zorundayız. Türk çiftçisi, biberde zirai ilaç kalıntısının giderilmesi konusunda büyük özveri gösterdi.”
Kırmızı biberin faydaları hakkinda aciklamalar Kırmızı biberin faydaları konusunda bilgiler.
Anahtar Kelimeler:Kırmızı biberin faydaları , tatlı kırmızı biberin faydaları, kırmızı biberin faydaları sağlık ,kırmızı biberin faydaları yararları , toz kırmızı pul biberin faydaları, kırmızı biberin faydası tescillendi kırmızı, biberin zararları ,acı biber faydaları