Güncel

MECLİS GENEL KURULU TOPLANTISI TAMAMLANDI

Meclis Genel Kurulu, ilk olarak Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile Demokrat Parti (DP)’nin sunduğu erken genel seçim önergesiyle ilgili ivedilik istemini ele alarak değerlendirdi ve oy çokluğuyla ret etti.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, önergeyle ilgili olarak yaptığı konuşmada, erken genel seçimin bir gereklilik olduğunu ifade ederek, daha önce Ulusal Birlik Partisi (UBP)’yi eleştiren partilerin bugün UBP’ye dahil olmasını eleştirdi.

Belediyedeki sorunlara değinirken “Ölülerimizin bile rahatsız olduğu bir dönemdeyiz” diyen Denktaş, Hükümet’in dünya umurunda olmadığını savundu.

Hükümet’in geleceğinin mahkeme kararına  bağlı olduğunu ifade eden Denktaş, UBP’ye transferleri eleştirdi.

“MECLİS GERÇEKTEN MİYADINI DOLDURDU…”

Denktaş, “Meclis gerçekten miadını doldurdu” diyerek sürdürdüğü konuşmasında, Hükümet’in milletvekillerinin sayısının artmasının onları haklı duruma getiremeyeceğini söyledi.

Denktaş, “İnsanları devletinden soğuttunuz yetmedi şimdi Türkiye’den de soğuttunuz. Ne kadar daha bu duruma devam edilecek, gerçekleri ne kadar daha görmekten kaçacaksınız ve Mahkeme’nin bu ülkenin başbakanını belirlemesini bekleyeceksiniz…Dışarıda bir mahkeme var. O da halktır. En büyük mahkeme halktır” şeklinde konuştu.

Hükümet’in halkın desteğini kaybettiği ancak halkın da bu yaşananlardan çok şey  kaybettiğini anlatan Denktaş, halka verilen söze uygun olarak ekonomik yasaların tamamlandığı anımsatarak, seçim ve halkoylaması yasası ile Anayasa değişikliğinin de süratle ele alınarak, ardından seçime gidilmesi için Hükümet’e  çağrı yaptı.

Meclis’in tam anlamıyla halkın iradesini temsil etmesi için seçimin kaçınılmaz olduğu görüşünü kaydeden Denktaş, vatandaşa yeniden bir umut ışığı yakmak gerektiğini ifade ederek, yasal değişikliklerin bir sonraki Meclis’e bırakmak durumunda kalınacağını kaydetti.

KÜÇÜK: “KATILIMLAR PARTİNİN İÇ MESELESİ. TÜRKİYE İLE HİÇBİR İLGİSİ YOK”

Önerinin aleyhte söz alan Başbakan İrsen Küçük, muhalefet partilerinin sürekli erken seçim taleplerini ortaya koyduğunu belirterek, genel seçimlerin halkın iradesini ortaya koyduğunu ve en son 2009’da gidilen seçimde halkın UBP’yi tek başına iktidara getirdiğini söyledi.

Küçük, milletvekili sayısının önemli olmadığını önemli olanın halk iradesi olduğunu kaydetti.

Ankara ziyareti ile UBP’ye yeni katılımların bağdaştırılmaması gerektiğini ifade eden Küçük, bunun partinin iç meselesi olduğunu, Türkiye ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Küçük muhalefetin ülke ekonomisi konusunda felaket telalığı yaptığını ancak bunun doğru olmadığını belirtti.

Ülkedeki yabancı öğrenci sayısının arttığını, turizmde yatak sayısının yükseldiğini, ithalatta, ihracatta artış olduğu, maaşlarda gerileme olmadığını, herhangi bir kesinti yapmadıklarını anlatan Küçük, “Ortaya konuşmak, genelleştirmek  sonucun gerçekliliğini saklamaz” dedi.

Küçük, “ekonomide daralma var” söylemlerinin yeterli olmadığını, ortaya rakam koymak gerektiğini belirtirken DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ile aralarında sözlü tartışma yaşandı.

Erken seçime gidilse bile partisinin bu seçimi alacağını söyleyen Başbakan Küçük, “Bizim görevimiz iki küçük partinin önergesiyle ülkeyi maceraya sürüklemek değil” diyerek öneriye ret oyu vereceklerini söyledi.

ERKEN SEÇİM ÖNERGESİNİN İVEDİLİĞİ REDDEDİLDİ

Daha sonra tezkere oya sunuldu. TDP ile DP’nin sunduğu önergeye Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) milletvekilleri de destek verdi. 16 kabul, 26 ret oyu verilince önergenin ivedilik istemi oyçokluğuyla reddedildi.

3 MİLLETVEKİLİNİN UBP’YE KATILIMI

Genel Kurul’da daha sonra Turgay Avcı, Mustafa Gökmen ve Tahsin Ertuğruloğlu’nun UBP’ye katılımına ilişkin tezkereler okundu.

YEKTAOĞLU: “BURASI UBP MECLİS’İ DEĞİL..”

Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu söz alarak, tezkerelerin UBP Genel Sekreteri imzasıyla Meclis’e sunulmasına tepki göstererek, Cumhuriyet Meclisi’nin UBP Meclis’i olmadığını ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

YORGANCIOĞLU’NDAN  HÜKÜMET’E ELEŞTİRİ  EROĞLU’NA SUÇLAMA

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, Hükümet ve UBP’ye çeşitli konularda eleştiriler yönelterek, UBP’nin ülkeyi para karşılığı sattığını iddia etti.

UBP’yle ilgili mahkeme kararının açıklanmasına birkaç gün kala UBP’ye yapılan son transferleri de eleştiren Yorgancıoğlu, bu dönemde Cumhurbaşkanı’nın da kabahatleri olduğu iddiasını ortaya koyarak, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs sorununda üzerine düşeni yapmak yerine UBP’nin içini karıştırmak için elinden geleni yapmakla suçladı.

Yorgancıoğlu, yaşananlara tepki olarak gündem dışı konuşmalarını yapmayacaklarını ve ayrılacaklarını belirterek,  kürsüden indikten sonra eleştirileri yanıtlamak üzere UBP’ye geçen eski Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı  Turgay Avcı söz aldı.

Bu arada, tüm muhalefet milletvekilleri birleşimi terk etti.

AVCI: “KARARIMIZ UBP’YLE BİRLEŞMEDİR. MİLLETVEKİLİ TRANSFERİ DEĞİL”

Turgay Avcı, muhalefet milletvekillerinin söyleyeceklerini söyledikten sonra Salon’dan ayrılmasını eleştirerek, ayrılanlara söyleyeceklerini dinlemekten kaçmakla suçladı.

UBP’ye geçişleri konusunda yaşanan süreci anlatan Avcı, bunun bir günlük mesele olmadığını, bu geçişin aylarca önceden konuşulan, planlanan bir konu olduğunu kaydetti.

Transferlerin Türkiye ile bir ilişkisi olmadığını söyleyen Avcı, daha güçlü bir Türkiye için Erdoğan’ın HAS parti Genel Başkanına çağrı yaptığını hatırlatarak “Neden bu KKTC’de de yapılmasın” dediğini anımsattı.

Her siyasi partinin tarihinde diğer partilerle ilgili suçlamalar yaptığını, bunun doğal olduğunu söyleyen Avcı, siyasi partilerin sadece kendi düşünceleriyle  yürüyebilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

31 Mart’a kadar Mazbata mağdurları için yasa geçirilmesi konusunda DP ve TDP’nin imza attığını hatırlatan Avcı, iki partinin bugün 17 Mart için erken seçim istemesini eleştirdi.

ÖRP ve  UBP ile 31 Aralık’ta aldığı kararın, iki partinin birleşmesi olduğunu, milletvekili transferi olmadığını söyledi.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR YAPILMADI

Daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi ancak konuşma yapacak milletvekillerinin Salon’da bulunmaması üzerine yapılamadı.

Sorular bölümü de ilgili milletvekillerinin Salon’da olmaması üzerine yapılamadı.

Genel Kurul, daha sonra “Yedikonuk’ta Yükleme, Boşaltma ve Her Türlü Depolama İzni” ile “Bu Tesislerin Kurulacağı Arazinin Verilmesinde Usulsüzlük, Yasalara ve Anayasa’ya Aykırılık Olup Olmadığının Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi’nin raporu ele aldı.

Komite başkanının raporu okumasının ardından söz isteyen olmayınca Genel Kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu’nun gelecek birleşimi 7 Ocak Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.