TRODOS’TAKİ TELE-KULAK




1955-59 yılları arasında şiddetlenen direniş hareketleri karşısında Büyük Britanya’nın Adadaki geleceği için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. 1959 yılına gelindiğinde zorla Adadan atılmak üzere iken, kurnaz diplomasisi sayesinde kurdurttuğu Kıbrıs Cumhuriyeti sayesinde Büyük Britanya, Orta Doğu’nun en önemli ve kilit noktası olan Kıbrıs’ta iki adet büyük askeri üssü elinde tutmayı başarabilmiş ve daha bir çok alana da tesis yapma imkanını yakalamıştı.

Üslerde yer alan ileri teknoloji ürünü dinleme cihazları ile elde edilen son derece gizli bilgiler İngiltere üzerinden Washington’a iletilmektedir. Söz konusu elektronik istihbarat ile Orta Doğu’daki ülkelerin askeri kapasitesi, taktikleri, planları ve eylemleri hakkında elde edilen bilgiler ABD ve İsrail ile anında paylaşılmaktadır.


Ağrotur İngiliz Üssü, büyük bir elektronik istihbarat tesisi ile Orta Doğu Kara ve Hava Kuvvetleri Karargahı’nı oluşturmaktadır. Dikelya Üssü’nde ise çok iyi ve ileri teknolojiyle donanmış iki adet istihbarat istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlarda toplanan bilgiler kalabalık bir uzman personel grubunca deşifre ve analiz edilmektedir.



Bu iki büyük askeri üs yanında İngiltere’nin ada üzerinde sahip olduğu başka askeri istihbarat ve savunma tesisleri de vardır. Trodos dağı üzerinde kurulu olan ve büyük kubbe şeklini andıran tesis bunlar içerisinde ve belki de üslerden bile daha önemli görev ifa etmektedir.


Bu tesiste, doğrudan CIA, MI6 ve özellikle NSA (Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu) ve dolaylı olarak da MOSSAD için hizmet verilmektedir. Bu tesis vasıtasıyla Orta Doğu ile Mısır’dan Libya’nın batısına kadar olan çember, Avrupa ve ayrıca Kafkasya’ya kadar olan bölge büyük bir telekulak gibi dinlenip izlenmektedir. Trodos Dağı’nın Agios Nikolaos mevkiinde kurulu olan son teknoloji ürünü olan İngiltere’ye ait Radar, ABD’nin Küresel Gözetim Ağı olarak bilinen ünlü “Echelon” sisteminin bir parçası olarak çalışmaktadır. Bu Radar ile sadece Orta Doğu değil, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Avrupa’daki birçok haberleşmeler de izlenmekte ve ABD’ye ve gerektiğinde de İsrail’e bunlar servis edilmektedir.  


Trodos Dağı üzerindeki bu tesis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmaları çerçevesinde oluşturulmuş olup, bu yer üzerindeki mutlak yetki de sadece İngiltere’ye ait bulunmaktadır. Bu ve benzeri tesislere, yerel veya başka yabancı makamların girebilmesi sadece İngiliz Yönetimi’nin izni ile olabilmektedir. Trodos Dağı üzerinde bulunan ve son teknoloji ile kuşatılmış olan bu tesis ile İngiltere, çok geniş bir alandaki (Orta Doğu, Mısır’dan Libya’nın batısına kadar olan bölge, Avrupa ve Kafkaslar) tüm radyo, uydu ve mikrodalga trafiğini izlemektedir. Bunun yanında bu geniş coğrafyada yer alan tüm karasal haberleşmeler dahi (Sabit telefon hattı haberleşmeleri) mikrodalgalar kullanılarak bu tesislere yönlendirilip toplanmaktadır.  

 
ABD’nin Akdeniz’deki en önemli varlığı meşhur 6. Filo’sudur ve Kıbrıs’tan sağlanan istihbarat bilgileri özellikle bu Filo ile paylaşılarak Amerika’ya önemli bir hizmet verilmektedir.

 
Kaynak: troodos conundrum




BARIŞ MAMALI