Turizm büyük yara alacak

Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs’ü pandemi yani salgın kategorisine alması ile dünya ülkeleri virüs ile küresel mücadelede yeni bir boyuta geçti.

Dünya çapında koronavirüs salgınında vaka ve yaşamını yitirenlerin sayısı gün geçtikçe artmakta.

Virüs nedeniyle turizm başta olmak üzere dünya genelinde ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde aksaması da farklı endişeleri de beraberinde getirmeye başladı.

Koranvirüs salgınının olumsuz etkileri sağlık alanı dışına da çıkarak turizm, ekonomi, sanayi, spor ve hatta kültürel etkinliklere de darbe vurmaya başladı.

Turizm sektörü temsilcileri, şimdiden maddi kayıplarının korkunç boyutlara ulaştığını belirtirken can güvenliğinin önemli olduğunu da ifade etmekten geri durmuyorlar.

Önce can güvenliği ve toplum sağlığı ön plana çıkarılsa da bir gerçek var ki koronavirüs diğer adı ile Kovit-19 salgınının özellikle turizm sektörüne ciddi bir darbe vuracağı şimdiden belli olmaya başladı.

Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, seyahat endüstrisindeki kaybın 1.7 trilyon dolara ulaşacağına ilişkin öngörülerde bulunması koronavirüs’ün turizm sektörüne şimdiden vurduğu darbenin boyutunu gözler önüne sermekte.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, koronavirus salgınının bugüne kadar uluslararası turizm gelirlerinde 30 ila 50 milyar dolarlık kayba yol açtığını belirtirken, Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) mart, nisan ve mayıs aylarında dünyanın çeşitli ülkelerindeki kongre, toplantı ve benzeri etkinliklerin yüzde 59.2’sinin iptal edildiğini duyurması koronavirüs’ün turizme vurduğu darbenin büyüklüğünü göstermekte.

Ülke turizmini ciddi bir sınav ile karşı karşıya.

Ülke turizmini bekleyen tehlikeler neler?

UBP-HP Hükümetinin ve Turizm Bakanlığının eylem planı ne?

Covid-19 salgını ile mücadele noktasında iyi bir sınav ortaya koyan UBP-HP Hükümetinin, Kuzey Kıbrıs turizm sektörünü tehdit eden ve etkisini uzun yıllar sürdürecek ciddi bir darbeyi de beraberinde getiren koronavirüs ile ilgili izleyeceği yol turizm çevreleri tarafından merakla bekleniyor.

Zor günlerden geçerek kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan Kuzey Kıbrıs turizm sektörünün koronavirüs salgını karşısındaki krizi en az zarar ile atlatması için başta UBP-HP Hükümetine, Turizm Bakanlığına ve ilgili tüm çevrelere büyük görevler düşmekte.

Toplum sağlığı noktasında gerekli tüm tedbirleri dünya le birlikte uluslar arası standartlarda ortaya koyan UBP-HP Hükümetinin karşısında şimdi daha büyük bir sınav var.

Koronavirüs darbesini en yoğun şekilde hissetmeye başlayan ülke turizminin sorunlarına dair çözüm yöntemleri ve yol haritasının bir an önce ortaya konması gerekmekte.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan turizm alanında Covit-19 salgını sonrası yaşanacak olumsuzlukların azami düzeye indirilmesine yönelik adımların atılmasında gözler UBP-HP Hükümetine.