Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Spor Toto Süper Lig'deki kulüplerin

2013-2014 sezonunda en fazla 10 yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayabileceklerini,

bunların 6'sının müsabaka isim listesinde yer alabileceğini, 2014-2015 sezonunda ise en fazla 8 yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayabileceklerini, bunların 5'ini müsabakalarda isim listesine yazabileceklerini açıkladı.(Gazeteler)


"Kulüpler Birliği Vakfı, yabancı futbolcuların kontenjan sınırlamasından dolayı tribünde oturtulmasına karşı olduklarını açıkladı".

Şimdi ne olacak dediğinizi duyar gibi oldum.

Türk futbolunda yabancı oyuncu devri, 1951 yılında İstanbul’un Adalet takımına transfer olan Arjantinli Oscar Garo ile başladı.

Ve 34 ulustan 93 yabancı oyuncunun forma giydiği Birinci Süper Lig’de, bu oyuncuların maliyetinin 80 milyon dolar, yani yaklaşık 120 trilyon Türk Lirası olduğu belirtiliyor.

Yabancı oyuncuların kıtalara dağılımında Avrupa 76 futbolcuyla ilk sırayı alırken, Afrikalılar 49, Latin Amerikalılar 30 oyuncuyla onları izliyor. Kuzey ve Orta Amerika'dan 3, Asya'dan ise sadece 1 oyuncu ligimizde forma giyiyor.


Her ne kadar hâlâ ilk sırayı korusalar da Brezilyalıların sayısı azalırken, Fransızlar ve Afrika kökenlilerde ciddi bir yükseliş göze çarpıyor.

İlk 8 hafta itibariyle farklı kulüplerdeki 17 yabancı oyuncu hiç süre almazken, 37 oyuncu ise en fazla 3 maçta görev yaptı. Kulüpler ilk on birlerinde 6 yabancı futbolcu kullanma hakkına sahipler.

Süper ligde Galatasaray,2000 yılından bugüne kadar tam bir yabancı futbolcu pazarı oldu.

Sarı-kırmızılı kulüp iki dört yılda kadrosunda 35 yabancı futbolcu geldi gitti.2000 yılından bu güne kadar tam 41 futbolcuyu renklerine kattı.



Önce yıllarda Fenerbahçe yabancı transferinde böyle bonkör davranırdı.Sarı-lacivertliler yanlışlardan ders almış gibiler.
Kariyerli yabancı futbolcuya evet.



Ülkemize gelen ilk yabancı futbolcu Garo oldu.

Garo Türkiye'ye geldiğinde kulüplerin yabancı futbolcu kontenjanı bir kişiyle sınırlıydı. 1959'da Profesyonel Lig kurulduysa da 1966'ya kadar bu durum böyle devam etti. 1966'da iki yabancı oyuncuya izin çıktı.

Özal'lı yıllarda dünyaya açılmaya başladık; dünya da bize açılmaya başladı. İzin verilen yabancı futbolcu sayısı 1989'da üçe ve 1996'da dörde çıktı. Flaş yabancı oyuncu transferleriyle dikkat çeken Aziz Yıldırım'ın 1998 yılında Fenerbahçe Başkanlığı'na seçilmesinin etkisi var mıdır bilinmez,

1999 yılında kulüplere transfer için izin verilen yabancı futbolcu sayısı beşe çıktı. 2000 yılına gelindiğinde ise beşin yanına +1 eklenerek, 'sahada 5, kulübede 1' kuralı benimsendi. 2001 yılında ise 5+1+2 sistemine geçildi.

Türkiye Süper Lig'inde 47 farklı ülkeden 154 yabancı futbolcu forma giyiyor.


Ülkeler arasında 20 futbolcuyla 'futbolcunun harman olduğu ülke' yani Brezilya ilk sırada yer alıyor. Sambacıları en çok tercih eden kulüpler üçer futbolcuyla Trabzonspor ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Süper Lig'e en fazla oyuncu gönderen ikinci ülke dokuz kişiyle Kamerun oldu.


Ülkemize gelen en kariyerli futbolcular,Ariel Ortega, Roberto Carlos, Nicolas Anelka, Schumacher, Georghe Hagi,Alex de Souza,oldu.



İzzet GÜNDER