Sürenler bilir, bilirsiniz; Bi’defa “sele” denen sella’ya oturdunuz mu, daha da vazgeçemezsiniz bildik bisiklet keyfi ve tadından. İlkokul çağlarıyla başlayan bu serüven, edinilmiş yeteneğe dönüşür ve yıllar geçsede üstünden her sürüşte aynı adrenalini hissedersiniz. Mehmet Kaya; Gazi Üniversitesi’nden devremiz. Bizim bi’alt sınıftaydı. Ara ara halı saha, fitnes merkezi ve jogging muhabbeti yanında Çevre Sokak’taki partilere de takılırdık! Memo büyümüş, kocaman adam olmuş ve Eskişehir’in en ünlü spor eğitmenlerinden biri olmuş.
Geçen telefonda sordum “ne var, ne yok oralarda?” diye, o da hoş-beş, arkasına da Eskişehir’in bisiklet yoluyla ilgili konulara daldı. Eskişehir, özellikle belediye başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’den sonra uçarak büyüyen ve de gelişen bir marka şehir hâlini almış. Temizlik memizlik işleri zaten çoktan bitmiş! Bu süreçte Kaliteli Yaşam Birimi bünyesinde de ‘yaşam boyu egzersiz’ faaliyetleri organize ediliyor.
Projenin başında da bizim Memo! En başa da “bisiklet yolları” yazılmış ekip tarafından! Örnek aldıkları şehirse bisikletin anavatanı Konya! Eskişehir’deki bisiklet yolu uzunluğu şimdilik ‘200 kilometre’. Önümüzdeki yıl için hedef ‘1000 kilometreye’ulaşmak.
“Son beş yıldır bisiklet yolu olmayan cadde açılmıyor” dedi bizim adam. Kentte toplamda ‘40 durak’ var ‘akıllı bisikletler’ için. Bu duraklardaki toplam bisiklet sayısı da şimdilik 500 adet. Gelecek yıl için ‘1000 bisiklet’ hedefi var. İlgili duraklardan ‘kartla’ bisiklet alınıyor ve gittiğiniz bir yerdeki durağa yine kartla bırakılıyormuş. Saat ücreti mi? Saati sadece 1 TL. Sonuç olarak Avrupa’da da olduğu gibi duraklar ve bisikletler merkezi bir sisteme bağlı. Hangi durakta kaç bisiklet var, hangi bisiklet; hangi kart sahibinde biliniyor. E bu sistem sınırılı da olsa Güney Lefkoşa’da da var.
Kuzey mi? Harmancı Başkan’ın seçim bildirgesinde Lokmacı’ya konuşlanmış bisikletleri vardı ya, hâlihazırda bekliyoruz ancak bizim adam bu aralar geçmiş döneme ait Sayıştay Raporlar’ıyla cebelleşmece. Olsun, hasretle bekliyoruz sevgili başkan! Haa, bu arada HAVADİS patronlarından gazeteci Hüseyin Ekmekçi aramıştı geçtiğimiz sonbahar; “Be hoca; bisikletin yeni yönetimini benim fitness grubu devraldı. Ben de yönetimdeyim. İlk iş olarak da ülkemizdeki bisiklet sporununu özellikle okullar düzeyinde gerek kitle egzersizi, gerekse kitle sporu açısından tüm ülkeye yayma amaçlı bir ortak akıl projesi planlarık.
Bi’şeyler düşün de gene konuşalım” dedi. Bendeniz de; “Hayırlı olsun” içerikli bir giriş konuşması arkasına da gönüllü bi’biçimde “naçizane elimizden ne gelirse hazırık sir” merkezli bir geri dönüt uyguladık. Aylar geçti ve bisiklette Ekin Adademir Yönetimi önce performansçılara, arkasından da kitle egzersizi amaçlı bisiklet yollarına el attı. Şimdilerdeyse Bisikletsiz Okul Kalmayacak Projesi gündemde.
Bisiklet Federasyonu, geçtiğimiz hafta bu’proje kapsamında bi’etkinlik düzenledi. Az buz değil, hedefte tüm okullara ‘bin (1000) adet bisiklet’ hîbesi söz’konusu. Etkinlik çerçevesinde Erülkü Süpermarket Yönetimi tarafından 20 ilkokula toplamda 200 adet bisiklet bağışlanmış, çok da iyi edilmiş. Bu müthiş duygu zenginliğine devlet erkânı da katılmış.
Çok da iyi etmişler, zira devlet elinin uzanamadığı noktalarda bu tip açılımların desteklenmesi ve yapılan bağışların özendirilmesi noktasında hepimize görev düşüyor. Çevre dostu bu oluşuma katkı koyan ve sür’er bi’proje kapsamında gönül desteğiyle Bisikletsiz Okul Kalmasın Projesi’ne destek veren olan tüm dostlara bin selam...