HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE KKTC
Faik Coşkun
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE KKTC (1)
21/1992 Sayılı Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi Yasasının Uygulanması Hk.
Ben hukuk tahsili görmedim ve hukuk konusunda bilgiçlik taslamak için de yazmadım bu yazıyı. Beni tanıyanlar iyi bilir ki; hukukçu olmamakla birlikte öncelikle Türkiye Cumhuriyeti yasaları olmak üzere KKTC yasalarının da az buçuk bilirim ve değişiklikleri de takip etmeye çalışırım.
Bu yazı kapsamında mesleğimle bağlantılı bazı aksaklıkları paylaşmak ve cevabını bulmaya çalışmak istiyorum.
Bu yazıyı eğer okurlarsa hakim ve savcılar başta olmak üzere hukuk dünyasından herkese soruyorum: Aranızda Kredi Kartı kullanmayanınız var mı? (Kullanmıyorum diyenler istisnadır) Kredi Kartı ekstrelerini, ödediğiniz faizleri ve BSİV (Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi) kalemlerini hiç incelediniz mi? Peki; 21/1992 sayılı Banka Ve Sigorta İşlemleri Vergisi Yasası gereği BSİV’nin yükümlüsü Bankalar ve/veya Kredi Kartını çıkaran/ihraç eden kuruluş değimlidir? Devletin Savcıları, Hakimleri, avukatlar, üst düzey yöneticiler buna neden ses çıkarmazlar anlamak mümkün değildir.
Benzer şekilde Devletin Savcısı, Hakimi, yasma görevinde bulunan Cumhuriyet Meclisi üyeleri sayın Milletvekilleri ve Bakanlar sizler hiç Kredi Kartı ya da Nakit Kredi kullanmadınız mı? Kullandığınız kredi için Bankaların sizden aldığı faize ilave olarak sizden BSİV’ni ayrıca tahsil ettiğinin farkında değimlisiniz? Eğer farkındaysanız neden ses çıkarmadan BSİV’ni ödüyorsunuz? Neden?
Aslında işin doğrusu BSİV’nin yükümlüsü işlemi yapan, hizmetten yararlanandır ve BSİV bir malın üzerindeki Katma Değer Vergisi gibidir. Yani KDV’nin yükümlüsü nasıl ki mal ya da hizmeti satın alan ise BSİV’nin yükümlüsü de işlemi yaptıran, krediyi kullanan, faizi ödeyendir. Fakat KKTCyürürlükte olan 21/1992 sayılı mevcut yasaya göre BSİV’nin yükümlüsü Bankalar ve benzeri hizmet kuruluşlarıdır.
Yasaya uymak zorunda olduğumuza göre; Banka ve benzeri kuruluşlar BSİV’ni bünyeden karşılayacaklar ve yasa dışı bir şekilde bugüne kadar tahsil ettikleri vergileri tahsil ettikleri kişi ve kuruluşlara iade edeceklerdir.
İşi doğru ve amacına uygun hale getirmek için de Yasama görevini yapmakla yükümlü Cumhuriyet Meclisi de yasayı değiştirecek ve bu yanlıştan dönecektir. Yani top Cumhuriyet Meclisindedir. Ya yasayı değiştirip, olması gerekeni yapacaksınız ya da yasaya rağmen yasanın çiğnenmesini hep birlikte seyredeceğiz. İYİ SEYİRLER…
Bu yazı dizisi farklı konularda devam edecek olup, okuyucuyu sıkmamak için parça parça yayımlanacaktır.
Faik Coşkun
Yorumlar