STATLARIMIZ
İzzet Günder
Ülkemizin en modern ve en yeni stadyumun da yaşananlar bizleri hem üzdü hem de şaşırttı.
Avrupa'nın en modern stadı olarak tanıtılan Türk Telekom Arena stadında yaşananlar spor severleri hayal kırıklığına uğrattı.
Ne mi oldu ?
İşte olanlar Şampiyonlar Ligi'ndeki Galatasaray-Juventus maçı yoğun kar yağışı nedeniyle ertelendi.
Maçın oynandığı ve golsüz esnada bir anda bastıran yoğun kar yağışı, Türk Telekom Arena’nın zeminini kaplarken, çizgilerin neredeyse görünmez hale geldi.
Hava muhalefeti nedeniyle maça önce 20 dakika ara verildi. Aranın ardından tekrar sahaya gelen hakemler, mevcut durumda müsabakanın devam edemeyeceğine karar verdi.
Ve karşılaşma ertesi gün zemini çok kötü olan bir sahada oynandı.tribünlerde ise maçı izleyen taraftar ise soğuktan adeta dondular.
İşte en modern stadımız...
Türk Telekom Arena Stadı'nın zemininden kar kalkarken, çimlerde büyük zarar gördü ve saha çamur deryasına döndü.
Böyle olunca bahane de çok Bakın Galatasaraylı Yönetici Sedat Doğan ne diyor,“Sistem çalışıyor. Kar yağışının aşırı yoğun olması etkiledi” dedi.
İGDAŞ ve TOKİ ise 'alttan ısıtma yok' açıklamasını yaptı.Galatasaray ile Juventus arasında oynanan karşılaşmanın aşırı kar yağışı sonrası ertelenmesi beraberinde birçok tartışmayı da gündeme taşıdı.
Alttan ısıtma sistemiyle yapılan stadın 9 dakikada kara esir düşmesi sonrasında sistemin çalışmadığı, doğalgazın kesik olduğu iddiaları ortaya atıldı. Eee buna ne diyeceksiniz.
Bakın oriterler ülkemizdeki statlar için ne diyorlar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, Türkiye'deki statların zeminlerinde yaşanan sorunların hem sektör el, hem de akademik temelde yeterince profesyonel bir bakış açısıyla değerlendirilmediğini söyledi.
"Ülkemizde çim bitkisinin yaşam ortamı olan ve özel bir yapıya sahip olması gereken toprak ve onun altında devam eden söz konusu katmanların uygulanmasında doğru malzeme ve uygulama teknikleri ne yazık ki kullanılmamaktadır.
Futbol sahalarının tesis ihalelerine giren firmaların yüksek karlar elde etmek için maliyetlerden kaçması ve bu konuda yeterli denetimi yapacak uzmanların bulunmaması statların zeminlerinde yaşanan temel sorunları doğurmaktadır." Zeminde kullanılacak olan toprağın su tutma kapasitelerinin ve geçirgenlik potansiyellerinin araştırılması gerektiğine dikkati çeken Küçükerbaş, "Bu bulgulardan sonra da sahaya tesis edilecek drenaj sistemi belirlenmeli, borularının boyutları, sıklığı, eğimi ve deseni bu bilgiler ışığında tasarlanmalıdır.
Sahanın bulunduğu bölgenin yıllık yağış ortalamaları göz önüne alınarak doğru drenaj sistemi kurulmalı, aşırı yağmurlarda yüzey drenajı ile ilgili olabilecek göllenmelere karşı zemin eğimi ve tesviyesi de unutulmamalıdır" diyor Evet unutmayalım... bu paralar kolay kazanılmıyor beyler....
İZZET GÜNDER
Yorumlar