Bundan bir müddet önce CTP Gençlik Örgütü gündeme getirmişti Askerlik konusunu.
Konjüktürde çok uygundu.
Güney Kıbrıs’ta askerlik süresinin kısaltılması için girişimlere başlanmış, Anavatan Türkiye ise, etrafı yangın yeri olmasına rağmen askerlik süresini bir çırpıda düşürüvermişti.
Başbakan Yorgancıoğlu konu gündeme geldiğinde; “KKTC’nin nüfus ve çağ yapısı Türkiye ile aynı olmadığı için bizde askerliği bir çırpıda düşürmek kolay değill..” demişti..
Doğru söylüyordu Sayın Başbakan. KKTC’de zaten asker sayımız azdı. Az olduğu için de askerlik hizmetleri büyük ölçüde aksıyor, mesela sınırlarda nöbet bekleyen askerlerin nöbet süreleri, insani tahammül sınırlarını aşacak şekilde günde 10-14 saate kadar çıkıyordu.
Buna bir de kıt olan askerlerimizin vatani hizmetlerini, komutanlara, komutan ailelerine hizmet etmek gibi dandik işlerde yerine gitirmesi vicdanları sızlatıyordu.
Bunun dışında Güvenlik Kuvvetlerimizdeki bazı uygulamalar, ciddi problemleri de beraberinde getiriyordu.
Mesela, Üniversitede aynı sırayı paylaşıp mezun olan iki arkadaştan birisi, basit bir sınav sonucu yedeksubay oluyor maaş alıyor, her gece evine gidiyor, diğer arkadaş ise sınavı kazanamayıp, çavuş oluyor, bırakın maaş alıp, akşamları evine gitmeyi, normal erler gibi günde 10-15 saat nöbet tutuyordu.
Bu durumun bu askerler üzerinde yarattığı psikolojik travmayı herkesin anlaması mümkün değildi...
Öte yandan ülkemizde askerlik yüzünden ciddi bir ara eleman sıkıntısı da yaşanıyordu.
Dünyanın pek çok ülkesinde, Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek okulları teşvik edilirken bizde 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları, yasalar nezdinde Üniversite sayılmadığı ve lise statsüsünde sayıldığı için gençler tarafından tercih edilmiyordu.
Bütün bu problemler bilindiği halde Askerlik konusu, yıllar boyu Sağ partiler için bir tabu oldu.
Sağ Partilerin Güvenlk Kuvvetlerinin onayı alınmadan askerlikle ilgili sivil insiyatif üstlenmesi ve ciddi bir adım atması mümkün olmadı..
Sol Partiler ise askerliğe temelden karşı idi. Onlara göre askerlikte düzenleme falan yapmaya gerek yoktu. Askersiz bir Kıbrıs yaratmak varken, askerlik süresini tartışmak abesle iştigaldi.
Dediğim gibi, önce CTP Gençlik Örgütü bu konuda ciddi bir karar üretti. “Askersiz Kıbrıs” konusundaki ideolojik görüşlerini saklı tutarak, askerlikle ilgili somut düşüncelerini ortaya koydular.
Arkasıdan, CTP Milletvekili Abbas Sınay uzun bir çalışma yaptı ve çeşitli birimlerin de görüşlerinden yararlanarak bir yasa tasarısı hazırladı.
Ben, bu yasa tasarısını inceledim.
Arkasından da Abbas Sınay’ı aradım ve tebrik ettim.
Sınay, hem tabanının sesini dinlemiş, hem de ülkenin önemli bir sorunu konusunda kafa yormuş, ortaya bir tasarı koymuştu.
Bu tasarı elbetteki komitede ve Mecliste tartışılacak ve daha da mükemmeleşecek.
Bana göre, askerlik süresi temel askerlik süresi ile sınırlandırılmalı ve kademeli olarak profosyonel askerliğe geçilmeli.
Böylece binlerce gencimize istihdam yaratılırken, bir o kadar gençde hayatının baharında uzunca bir süre sosyal hayattından koparılmamalı.
Temel eğitimini alan genç, belli bir bedel karşılığında askerliğini yapmış sayılmalı veya sosyal hizmetlerde çalışarak bu görevini yerine getirmeli. Onlardan sağlanacak bedel ise, profosyonel askerlere maaş olarak verilmeli.
Güneşi yeniden keşfetmek gereksiz. Dünyanın pek çok ülkesinde askerlik görevi yukarıda arzettiğim gibi yapılıyor.
Neyse umarım Sayın Abbas Sınay’ın bu gayreti neticeye ulaşır.
ERHAN ARIKLI