Abbas Sınayın bin bir emekle hazırladığı ve CTP Gençlik Kollarının da katkı koyduğu “Askerlik Yasa Tasarısı” birkaç gün içinde sanırım Komite’nin gündemine gelecek.
Bu yasa, askerlik konusunda ülkede yaşanan birçok sıkıntıyı ortadan kaldıracak.
Ben yasa tasarısını incelemiş ve oldukça olumlu bulmuştum.
Yalnızca askerlik süresinin belirlenmesinde Güvenlik Kuvvetleri’nin görüşünün alınmasının bir zaruret olduğunu, askerliğin kısaltılması halinde doğacak asker açığının büyük bir zafiyet yaratacağını, mesela şu anda günde ortalama 14 saat nöbet tutan bir askerin yarın 18 saat nöbet tutmak zorunda kalacağını ifade etmiştim.
Askerlik ilada kısaltılacaksa Güvenlik kuvvetleri, bu açığı ya profosyönel (Uzman) asker alarak kapatmalı veya sınırdaki nöbet noktalarının bir kısmını Kolorduya devretmek sureti ile gidermeli demiştim.
Ben bu yazıyı yazdıktan sonra, bir grup “Uzman” asker ziyaretime geldi.
Bir dokundum bin ah işittim. Anlattıklarından adeta dehşete düştüm. Anladım ki 21. asırda Güvenlik Kuvvetlerimizde “Askeri Köleler” çalıştırıyormuşuz.
Müsaadenizle anlatayım;
Bugün “Uzman” statüsünde Güvenlik Kuvvetlerinde çalışan asker sayısı 1500 civarında.
Son dönemde Uzman olarak Güvenlik Kuvvetlerinde çalışanlar bu arkadaşlar, asgari ücret civarında maaş alıyor.
Normal bir çalışan ayda 176 saat çalışırken, bu Uzmanlar ayda ortalama 350 saat çalışıyor. Gece ve gündüz değişmiyor. Güvenlik Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu her yerde görevlendiriliyorlar. Bazen bir komutanın emir erliğini yaparken, bazen da günde 15-20 saat nöbet tutmak zorunda kalıyorlar. Denetleme döneminde ise günlerce evlerine gitmedikleri oluyor.
Sıkı durun: Bu kadar özverili çalışmalarına rağmen bu garibanların askerden emeklilik hakkı yok. 45 yaşına gelmiş bir Uzman askerden ayrıldıktan sonra Sigortalardan emekli olabilmek için ortalama bir 10 yıl daha beklemek zorunda emekli olabilmek için.
Diyelim ki emekli olmak istemiyorsun ve askerde çalışmaya devam etmek istiyorsun. 45 yaşındaki Uzmanı 22 yaşındaki delikanlı ile aynı spor eğitimine tabii tutuyorlar.
Yine bu askeri kölelerin her vatandaşın hakkı olan sağlık raporu alma hakkı da yok. Ayağı kırılan veya bay pas ameliyatı bir uzman en fazla 1 ay rapor alabiliyor. Sonrası işe gitmediği her gün maaşından kesinti yapılıyor veya bir bahane ile sözleşmesi feshediliyor.
Sözleşme feshi komutanların iki dudağının arasında.
Bir Uzman askerin sivil hayatı da sürekli kontrol altında tutuluyor.
Bırakın bir Uzmanın herhangi bir siyasi hareketin içinde olmasını, herhangi bir sivil toplum örgütüne üye olması veya bir gazetede resminin çıkması bile sözleşmenin iptal gerekçesi olabiliyor.
Uzman konusu beni dehşete düşürdü.
Komite Askerlik Yasa Tasarısını görüşürken Uzmanların soruna da el atmalı.
21. asırda “Askeri Köleler” bulunması devletin büyük bir ayıbı…
ERHAN ARIKLI